Na Wall Streetu Dow Jones pao, a S&P porastao, azijske burze prate taj rast

Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones indeks pao, dok je S&P 500 porastao zahvaljujući dobrim gospodarskim pokazateljima i vijestima o mogućem cjepivu protiv koronavirusa.

Dow Jones oslabio je 77 bodova ili 0,30 posto, na 25.734 boda, dok je S&P 500 porastao 0,50 posto, na 3.115 bodova, a Nasdaq indeks 0,95 posto, na 10.104 boda.

Pad Dow Jonesa ponajviše je posljedica pada cijene dionice Boeinga drugi dan zaredom, nakon što je u ponedjeljak porasla oko 14 posto.

S druge strane, podršku tom indeksu pružio je rast cijene dionice Pfizera za više od 3 posto, nakon što je taj farmaceutski div objavio da njegovo cjepivo protiv koronavirusa, koje razvija u suradnji s njemačkom kompanijom BioNtech, daje obećavajuće rezultate.



Zahvaljujući toj vijesti, podaci o daljnjem snažnom rastu broja zaraženih i umrlih od koronavirusa u SAD-u pali su u drugi plan.

Podršku tržištu pružili su i bolji nego što se očekivalo podaci o proizvodnim aktivnostima u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Indeks tvorničke aktivnosti u lipnju porastao

Institut za upravljanje nabavom (ISM) izvijestio je da je njegov indeks tvorničke aktivnosti u lipnju skočio sa 43 na 52,6 bodova, što ukazuje na rast aktivnosti nakon tri mjeseca oštrog pada.

Agencija za zapošljavanje ADP izvijestila je, pak, da je u privatnom sektoru SAD-a u lipnju broj zaposlenih povećan za 2,37 milijuna.

To je, doduše, slabiji podatak nego što se očekivalo, ali budi nadu da je najgore razdoblje koronakrize na tržištu rada prošlo.

Pozitivno je na raspoloženje utjecala i objava zapisnika s lipanjske sjednice američke središnje banke, koji je pokazao da su čelnici Feda spremni koristiti sve što im je na raspolaganju kako bi potaknuli izlazak gospodarstva iz recesije.

Na Europskim burzama trgovanje opreznije

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do danas nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

A na europskim se burzama jučer trgovalo opreznije. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,19 posto, na 6.157 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,41 posto, na 12.260 bodova, a pariški CAC 0,18 posto, na 4.926 bodova.

Azijske burze prate rast S&P-a na Wall Streetu

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo podaci iz najvećih svjetskih gospodarstava i vijest o razvoju obećavajućeg cjepiva protiv koronavirusa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,8 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,6 i 1,6 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast S&P 500 indeksa na Wall Streetu, unatoč daljnjem rastu broja zaraženih i umrlih od koronavirusa u SAD-u.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala. Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,15 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,35 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu skliznuo s jučerašnjih 107,65 na 107,45 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1255 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1225 dolara.

Cijene nafte, pak, posljednjih dana ne osciliraju znatnije. Na američkom je tržištu cijena barela jutros oslabila 0,2 posto, na 39,75 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,1 posto, na 41,95 dolara.

Komentari