Na mirovinskom zavodu 2,5 posto više osiguranika nego krajem 2018.

ilustracija

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), u prosincu prošle godine na tom je zavodu bilo milijun i 545 tisuća prijavljenih osiguranika, što je 2,5 posto ili 38,3 tisuće više u odnosu na kraj 2018. godine.

Najveći rast broja osiguranika, 8,9 tisuća, došao je iz građevinarstva. No, u prerađivačkoj industriji koja uz trgovinu generira najveću zaposlenost u Hrvatskoj, u prosincu je broj osiguranika iznosio 244,4 tisuće što na godišnjoj razini 400 osoba ili 0,2 posto manje.

U trgovini je broj osiguranika viši za 5.741 osoba ili 2,4 posto.

U zimskim mjesecima broj osiguranika počeo se smanjivati zbog sezonskih čimbenika. Ipak, u usporedbi s prethodnim godinama on će ostati na višim razinama odražavajući nastavak rasta gospodarstva, smatraju analitičari Reiffeisen banke.



Na mjesečnoj razini broj osiguranika HZMO-a je smanjen te je u odnosu na studeni pao za 11,6 tisuća ili 0,7 posto.

Smanjenje broja osiguranika uobičajeno je za razdoblje od kolovoza do siječnja i određeno je sezonskim kretanjima.

U odnosu na studeni zamjetno je smanjenje broja osiguranika u prerađivačkoj industriji gdje je tijekom prosinca broj osiguranika bio manji za 2.099 osoba ili 0,9 posto.

Broj osiguranika na mjesečnoj razini smanje je, među ostalim, i u pružanju smještaja te pripremi i usluživanju hrane (-3,7 posto), administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (-2,7 posto) te javnoj upravi i obrani, obveznom socijalnom osiguranju (-1,2 posto).

Komentari