Na azijskim burzama trguje se oprezno, čeka se sporazum SAD-a i Kine

Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno jer ulagači ne žele riskirati uoči roka do kojeg je Washington najavio dodatne carine na kineski uvoz, dok novih značajnijih vijesti o trgovinskim pregovorima nema.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju, Australiji i Singapuru skliznule između 0,1 i 0,4 posto. U Južnoj Koreji su, pak, porasle oko 0,5 posto.

Kao i jučer na Wall Streetu, azijski burzovni indeksi blago su pali zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine.



Ostaje za vidjeti može li se dogovor postići prije 15. prosinca, za kada je Washington najavio uvođenje dodatnih carina na uvoz kineskih proizvoda.

Suzdržanost ulagača posljedica je, također, neizvjesnosti oko parlamentarnih izbora u Britaniji, koji se održavaju u četvrtak i koji bi mogli utjecati na način na koji će Britanija izaći iz Europske unije.

Ovoga se tjedna održava i posljednja sjednica čelnika američke središnje banke u ovoj godini. Ne očekuju se nikakve promjene u monetarnoj politici jer gospodarstvo solidno raste i jer je Fed već u tri navrata ove godine smanjio ključne kamatne stope.

No, ulagači će pažljivo pratiti poruke Feda o situaciji u gospodarstvu i tome što kani dalje.

Dolar blago oslabio

A na valutnim je tržištima dolar blago oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,610 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,715 bodova.

Pritom tečaj dolara prema japanskoj valuti stagnira oko 108,60 jena.

No, američka je valuta blago oslabila prema europskoj, pa je cijena eura dosegnula 1,1070 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1060 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago pale nakon što su prošloga tjedna znatno porasle, zahvaljujući odluci OPEC-a i njegovih partnera o daljnjem smanjenju proizvodnje za 500.000 barela dnevno.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros skliznula 0,08 posto, na 64,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,05 posto, na 58,99 dolara.

Komentari