Mirovinski fondovi državi posudili 1,44 milijarde eura

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Kako je bilo i najavljeno, Ministarstvo financija zadužilo se na domaćem tržištu izdanjem državnih obveznica uz valutnu klauzulu u iznosu od 1,445 milijardi eura ili za gotovo 11 milijardi kuna.

Investitori, uglavnom mirovinski fondovi, državi su posudili novac na rok od sedam godina i po kamatnoj stopi od 0,75 posto. U Ministarstvu financija ocjenjuju da su to ‘iznimno povoljni’ uvjeti zaduživanja u ova izazovna vremena na domaćem tržištu kapitala.

Knjiga upisa obveznice bila je brzo zatvorena, za manje od pet sati nakon otvaranja u ponedjeljak u devet sati, ali to je i očekivano s obzirom na to da je cijeli aranžman mahom dogovoren već prošli tjedan.

Hrvatska narodna banka, kako je kratko izvijestila, kupila je državne obveznice ‘nominalnog iznosa’ od 9,52 milijarde kuna, uglavnom od mirovinskih fondova, bile su neslužbene informacije. Za taj iznos starih obveznica, a pretpostavlja se da su od HNB-a dobili oko 11 milijardi kuna, fondovi su kupili nove. Kamatna stopa od 0,75 posto je i niža nego što su analitičari očekivali.Sredstva prikupljena ovim izdanjem obveznica bit će korištena “za financiranje povećanih državnih potreba uslijed krize izazvane pandemijom Covida-19,” piše novac.jutarnji.hr.

Komentari