Miletić: Dok drugi odgovaraju artiljerijom, naša Vlada vadi mrežicu za komarce

Foto: Marijana Banko / CROPIX

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u utorak je u Puli komentirao nedavno predstavljen Vladin paket mjera za pomoć gospodarstvu zbog epidemije koronavirusa, ističući pritom da druge zemlje na prijetnju odgovaraju “teškom artiljerijom, a hrvatska Vlada vadi mrežicu za komarce”.

Na videokonferenciji za novinare rekao je kako mjere podupire, ali one su toliko nedostatne da ne predstavljaju ni prvi korak.

“Vlada mora shvatiti da je ovo situacija bez presedana kad je riječ o gospodarstvu jer je i za vrijeme rata kao ultimativne krizne situacije bilo puno više gospodarske aktivnosti nego sada. Zbog toga, razmišljanja da će se ‘konvencionalnim’ metodama koje Vlada trenutno koristi situacija riješiti i prebroditi neće ništa donijeti osim štete jer će tisuće ljudi završiti na burzi, a poduzeća u blokadama”, rekao je Miletić.

Istaknuo je da su druge zemlje znatno ozbiljnije shvatile situaciju.


Naveo je primjer njemačke vlade, koja je spremna čak nacionalizirati određena poduzeća i za to odvojiti 100 milijarda eura, a hrvatska Vlada odgađa doprinose.

“Dok Sjedinjene Američke Države spremaju najveći paket mjera pomoći američkom gospodarstvu ikada, a u Francuskoj mala i srednja poduzeća u teškoćama mogu prestati plaćati najam, električnu energiju i komunalne usluge, Hrvatska uvodi tek odgodu plaćanja turističke članarine.

Drugim riječima, dok druge zemlje na prijetnju odgovaraju teškom artiljerijom, naša Vlada vadi mrežicu za komarce”, rekao je Miletić.

Vrijeme je za dubinske poteze “do kosti”

Poručio je da je vrijeme za prave dubinske poteze koji trebaju ići “do kosti”, onoliko koliko sustav može izdržati, pri čemu je naveo primjer vezan uz koncesije za turističko zemljište.

“Ako se jedne godine ne ulože sredstva u javnu turističku infrastrukturu, svijet neće propasti, ali bi poduzeća mogla”, istaknuo je predsjednik IDS-a podsjećajući kako su to namjenska financijska sredstva za javnu turističku infrastrukturu za koje je Ministarstvo turizma 2018. uprihodilo 23 milijarde kuna.

“Naša Vlada, pak, šalje signal da je zabrinuta, no treba jasno reći da nam bez adekvatnog odgovora države prijeti masovni val otpuštanja”, poručio je Miletić i dodao kako teret i negativne posljedice moraju biti odgovarajuće raspoređeni.

“Ne možemo pustiti da gospodarstvo krvari a da se javni sektor ponaša kao da ga se to ne tiče. Svatko će trebati podnijeti svoj dio tereta i svi će se trebati nečega odreći, počevši od politike, javnih službi, poslodavaca i sindikata. To je jedini način da se ova kriza prebrodi i da se što prije krene prema oporavku i novom rastu”, zaključio je Boris Miletić.

Zahvalio je svim građanima koji poštuju mjere koje su propisali Nacionalni stožer i županijski stožeri Civilne zaštite i koji se u velikoj većini pridržavaju uputa i ne izlaze bez potrebe na ulice te zdravstvenim djelatnicima, vatrogascima, policajcima i svim službama koji se svakog dana izlažu opasnosti od zaraze radeći svoj posao.

Komentari