Marić poziva na zajedništvo i solidarnost u krizi

N1

Dan nakon usvajanja tzv. travanjskog paketa Vlade za spas gospodarstva potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić za kojega bi se moglo reći da je najveći poslodavac u zemlji u emisiji N1 govorio je o tome kako će financirati paket koji bi u konačnici mogao biti težak oko deset milijardi eura, koje prilike otvara kriza za hrvatsko gospodarstvo i kako bi mogao izgledati život poslije korone.

U fazi razmišljanja da se upogone mirovinski fondovi

“Odgovor se već radi, kako i hoće li biti lako ili teško, gledajte, u ovim okolnostima ništa nije lagano, ali radimo. Taj jaz, taj manjak, naš fokus je definitivno na domaćem tržištu, ali radimo sve i za iskorak na međunarodna. Za prvu ruku, zaduživanje planiramo na domaćem tržištu, to je već u fazi konkretizacije“, kaže Marić i ponavlja da su i mirovinski fondovi, s visokom razinom imovine svakako u fazi razmišljanja da ih se upogoni.

“Što se tiče održivosti drugog stupa i mirovinskog sustava, to nam je osnovi prioritet”, kaže Marić i ponavlja da je danas krenula isplata mirovina koja će biti završena do kraja tjedna.

Kada je riječ o mjerama, tvrdi da s prvim paketom nije izgubljeno vrijeme i da je Vlada bila jedinstvena, te poziva na zajedništvo i solidarnost u krizi.



“Prve mjere bile su presudne za kratki rok, a danas znamo da je za ožujak predano zahtjeva za minimalac, za ukupno 550 tisuća ljudi. U ponoć je istekao rok. 82 tisuće zahtjeva stiglo je u Poreznu upravu, 70 posto već je obrađeno. Danas do kraja dana potpisat ću Pravilnik koji regulira porezni segment, korekcije sustavu PDV-a, uistinu sve radimo u maksimalno kratkim rokovima”, poručuje Marić.

Što je s bankama?

Kada je riječ o poslovnim bankama i moratorijima na kredite, kaže da je važno da su pokrenuli mogućnost odgode.

“Banke se razlikuju, neke su krenule brže neke sporije, ali niti jedna ispod 3 mjeseca moratorija, kako se situacija bude razvijala može biti korekcija, ne bih tu skakao unaprijed”, kaže Marić i otkriva da se na trećem paketu mjera već radi te da će ići u smjeru što onaj ‘prvi dan nakon’, kada pandemija završi i kada će domaća potražnja biti ta koja će biti glavni generator gospodarske aktivnosti.

Govoreći o trenutnoj situaciji, rekao je da je ukupna vrijednost u padu za 40 posto od uvođenja restriktivnih mjera, ali da ima i većih padova od pojedinim granama, dok, drugi poput trgovine, imaju rast.

Vlada sutra predstavlja uštede na rashodovnoj strani proračuna

“Prije par dana završilo je prvo tromjesječje, onaj tko ne zna što se događa, rekao bi da je u redu što se tiče prihoda. Ali sada očekujemo značajniju refleksiju, mi prihode planiramo na minimalnoj razini, ovih 65-70 milijardi manjim dijelom ćemo pokriti iz prihoda, a najvećim od zaduživanjima”, kaže Marić.

Kaže kako će Vlada sutra predstaviti uštede na rashodovnoj strani proračuna.

“Mi smo krenuli sa smanjenjima, i imat ćemo samo ključne rashode. Sutra na sjednici vlade predstavit ćemo to, čut ćemo uštede i preraspodjele koje ćemo učiniti unutar proračuna. Kada je riječ o smanjenju plaća, ide se na dijalog sa socijalnim partnerima, mi dolazimo s nekoliko prijedloga na taj sastanak krajem tjedna”, otkriva Marić i dodaje kako imamo puno bolju situaciju nego 2008., jer smo u krizu ušli u boljem stanju pa vjeruje da će se izlaz naći bez nametanja dodatnih nameta i poreza, piše N1.

Komentari