Marić o 4 milijarde kuna duga veledrogerijama: Ne vidim zašto bi došlo do blokade bolnica

N1

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da Hrvatska ostaje pri svom stavu o 20 milijardi eura pomoći gospodarstvu unatoč teškim neslaganjima šefova članica na pregovorima u Bruxellesu.

Ministra Marića prvo su pitali računa li doista na 100 milijuna kuna ušteda od spajanja općina diljem Hrvatske.

“Ako je premijer tako rekao, pa naravno da ćemo ići s time”, kazao je Marić.

Za teške nesuglasice oko dogovora u Bruxellesu o mega-paketu pomoći za spašavanje ekonomije EU-a, Marić je rekao da mu takvo stanje “nije neočekivano”:



“Neke zemlje imaju svoje poglede na to. Ja sam optimist, većina zemalja je za to, i to što prije, odnosno za jedan kvalitetni plan.”

Novinare je zanimalo računa li Hrvatska i dalje na isti iznos u situaciji dok Nizozemska, Austrija, Danska i Švedska traže smanjivanje i cijelog iznosa i jamstava i iznosa granta u odnosu na zajmove?

“Ostajemo pri tome. Premijer se na najbolji način bori za boje Hrvatske; i službeno i lobiranjem i na bilateralnim sastancima”, odgovorio je Marić.

Za dug bolnicama veledrogerijama od 4,1 milijardi kuna, Marić je na prvu reagirao rekavši: “Znate kakvo je stanje.”

Potom je, međutim, postao puno određeniji nakon direktnih novinarskih pitanja možemo li računati da dođe i do blokade bolnica.

“U financijskom smislu taj sustav očito na dulje vrijeme nije održiv. Dugovi su se gomilali, obveze također. Nekoliko puta samo plaćali određene obveze. Je li to bilo konačno rješenje? Očito nije. O tome treba razgovarati što se da napraviti”, kazao je.

Zatim je nastavio optimističnije:

“U interesu je svih, pa i nas, da ne dođe do onoga o čemu vi govorite. Mislim da su građani pretrpjeli jako puno stresova i ne treba ih još plašiti.”

Na kraju je dao svoju definitivnu prognozu:

“Poruka da će doći do blokade, nije racionalna. Ne vidim zašto bi do toga došlo”, rekao je Marić, prenosi N1.

Komentari