Kredit Svjetske banke Oleg Butković bez javnog natječaja dao PR-ovcima i konzultantima

Vojko Basic / CROPIX

U ovo predizborno doba kada se mjeri svaka pogrešno izgovorena rečenica i gleda svaki krivi korak, na površinu izlaze ugovori, pregovori, dogovori nekih naših ministara i određenih agencija i tvrtki. Jedan od takvih neobičnih ugovora je onaj iz 2018. godine u kojem je glavni “glumac” ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Naime, on je potpisao dva ugovora za dva projekte s jednom zagrebačkom i jednom zadarskom tvrtkom, financirana sredstvima Svjetske banke ukupnog iznosa 482.927 eura. To su kreditna sredstva Svjetske banke koja kasnije Hrvatska mora vratiti. Ključno je to što godišnji iznos do 200 tisuća eura ne mora ići u javnu nabavu pa se stoga sredstva mogu “namjestiti” tvrtkama koje, u ovom slučaju odgovaraju Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Jedan ugovor je u vrijednosti 197.352 eura, s rokom trajanja od 11 mjeseci dobio Alan Bahorić, vlasnik zagrebačke tvrtke Teneo, a drugi ugovor u vrijednosti 285.575 eura s rokom trajanja 18 mjeseci Jasmina Sočković, vlasnica zadarske tvrtke Pilgrim. Zanimljivo je kako je u ovom drugom slučaju iznos veći od 200 tisuća eura, ali je zato rok trajanja produljen na 18 mjeseci pa nije trebalo ići na javnu nabavu.

Ključno je u cijeloj priči to što nije poznato je li netko u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture izradio troškovnik i kome je upućen ili je on ipak izostao?



Kako bismo saznali o čemu je riječ kontaktirali smo Alana Bahorića i Jasminu Sočković.

Vlasnica tvrtke Pilgrim, profesorica psihologije Jasmina Sočković, radi kao  konzultant, voditeljica razvojnih programa i predavač, a surađivala je s nizom hrvatskih i regionalnih tvrtki i institucija. Tvrku je osnovala 2010. godine i do danas posluje kao mikropoduzetnica.

Ministar Butković s njom je 22. siječnja 2018. godine potpisao Ugovor o konzultantskoj usluzi “Konzultantska usluga u upravljanju ljudskim resursima”, u vrijednosti 285.575 eura i rokom trajanja od 18 mjeseci. Iskreno rečeno, malo poveći iznos za jednog mikropoduzetnika.

S obzirom da je od završetka ugovora prošlo dosta vremena, upitali smo Jasminu Sočković kako je uopće došlo do suradnje s ministrom Butkovićem. Evo što nam je odgovorila…

“Usluge koje, zajedno s podizvoditeljem Deloitte-om pružam Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture su dio opsežnog projekta MARS ‘Modernization and restructuring of the road sector’ odnosno Modernizacija i restrukturiranje cestovnog sektora u Hrvatskoj. Naziv projekta čiji je nositelj Pilgrim d.o.o. je ‘Podrška u upravljanju ljudskim resursima (“Assistance in Human Resources (HR) management – (HR consultancy)”) –  Proces nabave i nadzora projekta, zahtjevan i detaljan, provodio se sukladno pravilniku (proceduri) Svjetske banke za konzultantske usluge. Identičnu proceduru prošli su svi konzultanti angažirani na projektu”, rekla je Jasmina Sočković.

Dodala je kako ne može govoriti u ime klijenta, već samo u svoje ime, ali je iskazala uvjerenje da su klijenti koji su joj dali povjerenje – od kojih su mnogi iz privatnog sektora – izabrali njezinu tvrtku upravo zbog referenci koje ima i iskustva u području upravljanja ljudskim resursima.

“Ukratko, kroz zadnjih 20 godina surađivala sam s najuspješnijim tvrtkama u Hrvatskoj, u raznim industrijama, od IT-a, preko proizvodno-tehnoloških tvrtki, do FMCG kompanija, i dakako, organizacija u javnom sektoru. Što se tiče prepoznavanja moje stručnosti od strane same struke, dajem nekoliko primjera. Već 10 godina sam stalni predavač nekoliko kolegija na HR (Human Resources) Akademiji tvrtke Selectio,  a niz godina sam vodila projekt Certificiranja izvrsnosti u upravljanju ljudskim resursima. Ujedno sam vodila tim koji je razradio standarde i metodologiju certificiranja, inače jedini takav sustav u ovom dijelu Europe. Slično postoji u Velikoj Britaniji”, rekla je Jasmina Sočković.

Na naš upit o tome na što je sve bilo pokriveno iznosom od 285.575 eura, istaknula je kako se na službenim stranicama Ministarstva mora, prometa i infrustrukture mogu naći ugovoreni detalji usluga koje je isporučila i koje još uvijek pruža.

“Projekt je još uvijek u tijeku, jer je produženje odobreno od strane resornog ministarstva i Svjetske banke, s obzirom na dinamiku i tijek cijelog MARS projekta. MARS obuhvaća niz ugovora, što je već predstavljeno javnosti. Dinamika projekta, čiji je nositelj moja tvrtka ovisi o dinamici ostalih projekata te se rokovi tome prilagođavaju”, naglasila je Jasmina Sočković.

O tome koje su to usluge koje je isporučila i još uvijek je u tijeku uputila nas je na stranice Ministarstva.

U ugovoru se navodi i rečenica da je njezina tvrtka trebala “osigurati da su poslovne prakse u skladu s ljudskim resursima i zakonima o radu”. Upitali smo je što to zapravo znači.

“Rečenicom koju citirate želi se reći da poslovne prakse koje predložimo trebaju biti u skladu sa propisima koji reguliraju radne odnose ili originalno Ensure business practices are in accordance with human resources and labor laws. To su uobičajene rečenice u ugovorima za ovakve usluge”, naglasila je Jasmina Sočković.

Upitali smo i Alana Bahorića kako je baš njegova tvrtka potpisala ugovor.

“Angažman na projektu dobiven je temeljem procedure za nabavu konzultantskih usluga Svjetske banke, koja je kreditor projekta Restrukturiranja i modernizacije cestovnog sektora i istovjetan je proceduri za nabavu usluga drugih konzultanata na projektu. Specifični kriteriji tražili su profesionalno (10+ godina) iskustva u odnosima s javnošću; iskustvo u pripremi komunikacijskih strategija, korporativnim komunikacijama, medijskim odnosima i dr. Uz navedeno, svaki ugovor se sukladno pravilima Svjetske banke redovito revidira uz dodatno ispostavljanje mjesečnih i kvartalnih izvještaja o obavljenim poslovima”, rekao je Bahorić u uptio nas na kratki video koji nam govori o projektu, a možete ga vidjeti OVDJE.

Na upit što su sve morali napraviti kako bi opravdali dobiveni iznos sredstava, Bahorić je istaknuo kako je “ugovor specificirao kontinuirani angažman (dan-čovjek) tri stručnjaka za pružanje savjetodavnih i operativnih usluga u području odnosa s javnošću poput pripreme i provođenja komunikacijskih i medijskih strategija, medijskih odnosa, pripreme tekstova, odgovora na medijske upite, medijskih treninga, pripreme stručnih publikacija i informativnih materijala, grafički dizajn i oblikovanje, podršku u internim komunikacijama i pripremu internog glasila, osmišljavanje i provođenje informativnih kampanja i slično”, naglasio je Bahorić i dodao kako se sve može vidjeti na stranicama njegove tvrtke Teneo.

O tome jesu li svi poslovi po ugovoru završili, Bahorić je rekao kako se Ugovor sukladno potrebama i dinamici projekta aneksirao do danas, ali u manjem obimu.

“Očekuje se da će angažman na projektu završiti do kraja ove godine. Puni opis aktivnosti od osmišljavanja do provođenja komunikacijske strategije može se pronaći u ppt prezentaciji za potrebe Hrvatske udruge za odnose s javnošću”, naglasio je.

Upitali smo ga i što znači da je, među ostalim, cilj ugovora “podizanje javne svijesti, razumijevanje i potpore restrukturiranja prometnog sektora”.

Umjesto odgovora citirao je rezultate kontrolnog istraživanja agencije ipsos. “Ukupno su provedena dva istraživanja javnog mnijenja i dvije anonimne ankete za predstavnike medija koji prate rad javnih poduzeća, koja je provedena u veljači ove godine (CATI, N:600), a prema kojem 35,6 posto ispitanika procjenjuje da je vidljiv pozitivan napredak u radu Hrvatskih autocesta u odnosu na razdoblje prije početka modernizacije i Reforme cestovnog sektora.

Nadalje, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Hrvatske autoceste dobitnici su ovogodišnje nagrade Hrvatske udruge za odnose s javnošću, HUOJ – Grand PRix u kategoriji odnosi s javnošću u tijelima državne vlasti Republike Hrvatske za projekt ‘Reforma cestovnog sektora u Republici Hrvatskoj – komunikacijska podrška u transformaciji sustava’. Ovo je prvi puta u 13 godina kako se dodjeluje ova nagrada da je jedno ministarstvo RH dobilo Grand Prix za komunikaciju”, zaključio je Bahorić.

 

Komentari