Krajem travnja objavljuje se popis poslodavaca koji koriste Vladine mjere pomoći?

Davor Pongracic / CROPIX

Kako je za N1 potvrđeno iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, krajem travnja javno će biti objavljen popis poslodavaca koji koriste mjere pomoći Vlade, tj. mogućnost isplate 4000 kuna mjesečno za očuvanje radnih mjesta.

Prema posljednjim podacima, za mjeru Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (COVID – 19) koja predviđa 4000 kuna za plaće radnicima javilo se 69.000 poslodavaca za svojih 410.000 radnika.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je da su za tu mjeru osigurali više od 410 milijuna kuna.

Čim je mjera stupila na snagu sindikati su isticali važnost javne objave popisa poslodavaca koji je koriste kako bi se izbjegle malverzacije.



Ana Miličević Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske nedavno je u našem programu rekla da je nevjerojatno na koji način poslodavci dijele naknadu između sebe i radnika, svode plaću samo na visinu naknade, a to nije bio smisao mjere.

“Vlasnici ili članovi uprava nisu predviđeni za naknadu, a imaju pravo za radnika pa kaže pola meni pola tebi, ili kažu isplatit ću ti pola od 3250 kuna, a pola ću ostaviti za doprinose”, upozorila je.

Danas je i GONG zatražio javnu objavu poslodavaca koji su korisnici ove mjere kako bi se izbjegle moguće malverzacije.

Na tragu tih zahtjeva i informacija iz N1 su poslali upit Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Iz tog ministarstva kažu kako apsolutno podržavaju ideju javne objave poslodavaca koji koriste mjeru. Nastavljaju kako bi sljedećih dana trebali zaključiti proceduru oko isplate za sve poslodavce koji su za mjeru aplicirali u ožujku.

Ističu i kako će zajedno s HZZ-om, Poreznom upravom i Državnim inspektoratom provjeravati koriste li se mjere namjenski.

Prema informacijama koje su dobili novinari N1, javni popis poslodavaca koji koriste mjeru Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (COVID – 19) može se očekivati u sljedeća dva tjedna.

Komentari