Kovač: Financijska pomoć EU dovest će do velike ekonomske nejednakosti i stvaranje poduzetnika ovisnih o državi

N1

Ekonomist i kandidat za predsjednika na posljednjim izborima Dejan Kovač komentirao je financijsku pomoć EU. Podsjetimo, predsjednik Vlade Andrej Plenković na sjednici Vlade u četvrtak je potvrdio da bi Hrvatska od EU iz novog ‘Fonda za oporavak’ trebala dobiti 10 milijardi eura kroz sljedeće četiri godine.

“Paradoks situacije je davanje dodatnih sredstava zemljama koje su se upravo dovele u ovakvu situaciju zbog neefikasne raspodjele sredstava i manjka reformi.

Ako detaljnije pogledamo graf uočiti ćemo da zemlje sa najvećim postotnim udjelom EU “pomoći” su zemlje bivšeg “Socijalističkog bloka” ili visoko ovisne o turizmu. Nažalost, Hrvatska spada u obje kategorije. Ostavština državnog upravljanja, te manjak tržišnih sloboda, je i dalje sveprisutna u ovom dijelu europskih zemalja.

Smatram da iako ovaj potez EU-a je pohvalan i djeluje sinergijski u cilju “spašavanja” članica najviše pogođenih sa krizom, u kratkom roku će pomoći u stabilizaciji proračuna ovih zemalja, ali u dugom roku će napraviti kontra efekt – dovesti do velike ekonomske nejednakosti među građanstvom i stvaranje novog seta quasi-poduzetnika ovisnih o državi.



VIDEO Plenković o financiranju iz EU: U sljedećih šest godina imat ćemo duplo više sredstava na raspolaganju

U zemlji gdje zadnjih 30 godina tvoj uspjeh kao poduzetnika ili građanina nije definiran tvojom produktivnošću na tržištu, već partijskom pripadnošću, “davanje” 20% BDP u ruke političkih elita će samo značiti ponovno bogaćenje jednih, a siromašenje drugih. Nagledali smo se privatizacija, predstečajnih, subvencija, poticaja i javnih nabava.

Bez maksimalne transparentnosti u procesu dodjeljivanja sredstava i puno bitnije REVIZIJE uspješnosti dodjela sredstava, ovo će značiti samo produbljivanje gospodarskog kriminala i korupcije. Iako EU ne može eksplicitno uvjetovati trošenje nenamjenskih sredstava, može svakako implicitno uvjetovati da ostvarujemo reforme sa svakom novom tranšom financiranja. 1. Pravosuđe 2. Smanjenje državnog aparata 3. Maksimalna transparentost SVIH trošenja iz proračuna.”

Komentari