Kineski podaci o BDP-u poduprli tečaj juana, dolar u blagom plusu

Pixabay

Dolar je u petak blago ojačao prema košarici valuta na međunarodnim tržištima zahvaljujući najnovijim američkim gospodarskim pokazateljima koji ukazuju na rast potrošnje i pad nezaposlenosti.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, prema posljednjim je podacima iznosio 97,40 bodova, što znači da je u plusu blagih 0,1 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Najnoviji američki gospodarski podaci pružali su blagu podršku dolaru – promet u američkoj maloprodaji u prosincu je uvećan treći mjesec zaredom, a zahtjevi za naknade za nezaposlene prošli tjedan smanjene već peti tjedan zaredom.

Euro je pritom oslabio gotovo 0,2 posto, na 1,1115 dolara. Na sličnom je gubitku prema dolaru bila i britanska funta, skliznuvši na 1,3050 dolara, a nakon objave slabijeg od očekivanja prometa u britanskoj maloprodaji u prosincu.



Kineski juan na inozemnim je tržištima prema dolaru ojačao 0,2 posto, na 6,8636 juana za dolar, najviše razine od srpnja 2019.godine.

Kinesko gospodarstvo u četvrtom je kvartalu poraslo šest posto na godišnjoj razini, no unatoč tome očekuje se da će Peking uvesti daljnje poticajne mjere u 2020. s obzirom da su investicije i potražnja i dalje slabašni. To drugo najveće gospodarstvo u 2019. poraslo je tako za 6,1 posto, najslabije u proteklih 29 godina, pokazali su najnoviji podaci.

“Podaci iz prosinca signalizirali su snažan završetak godine za kinesko gospodarstvo i to pokazuje da bi ono moglo biti na putu oporavka u 2020”, rekao je Lee Hardman, valutni analitičar u MUFG-u.

Nakon objave najnovijih pokazatelja iz Kine ojačali su i australski i novozelandski dolar prema američkom, za oko 0,2 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja dan ranije.

U takvim okolnostima indeks valuta tržišta u nastajanju dosegnuo je najviše razine od lipnja 2018. godine.

Komentari