Kineske burze potonule prvog radnog dana nakon praznika

Na azijskim su burzama u ponedjeljak zbog širenja korona virusa cijene dionica oštro pale, ponajviše na kineskim tržištima na kojima je prvog radnog dana nakon produženih novogodišnjih praznika izbrisano više od 400 milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto, nakon što je prošloga tjedna potonuo više od 4 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Australiji pale između 0,6 i 1,4 posto. U Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,1 i 0,4 posto.

A prvog radnog dana nakon produženih 10-dnevnih novogodišnjih praznika, na burzi u Šangaju cijene dionica potonule su više od 8 posto, pa je izbrisano 420 milijardi dolara tržišne vrijednosti.


Tamošnje ulagače, koji su u strahu od gospodarskih posljedica širenja korona virusa, nisu uspjele umiriti ni nove mjere kineskih vlasti za podršku gospodarstvu.

Kineska središnja banka smanjila je repo stopu za 0,10 postotnih bodova i ubrizgala na tržišta oko 174 milijarde dolara kako bi poboljšala likvidnost.

Peking je, također, poručio da će pomoći kompanijama koje proizvode vitalno važne proizvode kako bi pokrenule proizvodnju što je prije moguće.

No, ulagače to nije umirilo dok prate širenje korona virusa u Kini, od kojega je dosad umrlo više od 360 ljudi, a zaraženo ih je više od 17.000.

Pritom su slučajevi tog virusa zabilježeni u svim kineskim provincijama i u dvadesetak zemalja svijeta, pri čemu je u Filipinima u nedjelju zabilježen prvi smrtni slučaj od tog virusa izvan Kine.

Ekonomisti Citigroupa kažu da mjere kineskih vlasti vjerojatno neće biti dovoljne da spriječe oštro usporavanje rasta kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju.

Očekuju da će u tekućem kvartalu rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) usporiti na 4,8 posto na godišnjoj razini, sa 6 posto u prethodnom tromjesečju, dok bi u cijeloj ovoj godini rast gospodarstva mogao usporiti na 5,5 posto.

‘Kako se većina zaposlenika neće vratiti na posao do 9. veljače, gubici u proizvodnji vjerojatno će biti veći nego što se očekuje, pa će vlasti morati poduzeti nove mjere kako bi umanjile negativni utjecaj koronavirusa na gospodarstvo’, pišu ekonomisti Citigroupa u osvrtu na situaciju na tržištima.

Dolar blago ojačao

A na valutnim je tržištima dolar blago ojačao prema košarici valuta nakon znatnog pada u petak.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,47 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 97,21 bod.

Pritom je američka valuta ojačala u odnosu na japansku, pa je njezin tečaj porastao sa 108,40 na 108,55 jena.

Dolar je blago ojačao i prema europskoj valuti, pa je cijena eura skliznula s 1,1095 dolara, koliko je iznosila u petak na zatvaranju tržišta, na 1,1085 dolara.

A cijene su nafte nastavile kliziti, nakon što su prošloga tjedna pale četvrti tjedan zaredom, i to za više od 4 posto.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros skliznula 5 centi, na 51,50 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 30-ak centi, na 56,30 dolara.

Komentari