Kina snižava carine na uvoz svinjetine, lijekova i kompjutorske opreme

Pixabay

Kina će sljedeće godine sniziti carine na uvoz stotina proizvoda, uključujući smrznutu svinjetinu, lijekove i kompjutorsku opremu, kako bi otklonila nestašicu i signalizirala spremnost na pojačano otvaranje gospodarstva.

Peking će tako od 1. siječnja sniziti carine na uvoz ukupno 859 kategorija proizvoda, uglavnom za široku potrošnju.

Carine će biti izmijenjene kako bi se “povećao uvoz proizvoda kojih bi uskoro moglo ponestati na domaćem tržištu, te inozemnih specijaliziranih proizvoda namijenjenih svakodnevnoj potrošnji”, navodi ministarstvo financija u priopćenju.

Zbog epidemije afričke svinjske kuge vlasti tako namjeravaju sniziti carine na uvoz smrznute svinjetine, s 12 na osam posto za određenu skupinu zemalja-izvoznica. Bolest je uništila gotovo polovinu svinjskog fonda u zemlji i nanijela težak udarac mesnoj industriji pa vlada pokušava osigurati opskrbu tom popularnom namirnicom i obuzdati cijene.



Na popisu su i smrznuti avokado, određeni proizvodi od drva i papira, te lijekovi za astmu i dijabetes i poluvodiči.

Niže carine ići će na ruku kineskim trgovinskim partnerima poput Novog Zelanda, Perua, Singapura i Pakistana.

Iako potez nije izravno povezan s trgovinskim ratom sa SAD-om, potkrepljuje tvrdnje Pekinga da želi otvoriti svoje gospodarstvo.

Početkom mjeseca Peking i Washington postigli su preliminarni dogovor u dugotrajnom trgovinskm sporu. SAD je pristao sniziti carine na određene proizvode u zamjenu za pojačanu kinesku nabavu američkih poljoprivrednih proizvoda, podsjeća BBC.

Komentari