Kerum prodaje slavnu tvornicu drniških pršuta za 12 milijuna kuna, a kupio za znatno manje

Boris Kovacev / CROPIX

Propali trgovački lanac “Kerum” u stečaju prodaje svoju izvanknjižnu imovinu na području grada Drniša, na kojoj su se nekada uzgajali “prasci” za nadaleko poznat drniški pršut, objavljeno je u Jutarnjem listu.

Naime, na “sudskom bubnju” se našla nekadašnja svinjogojska farma splitskog “Mesoprometa”, koji je do Domovinskog rata bio među najvećim mesnim industrijama u Dalmaciji.

U oglasu za prodaju je nazvana po svojoj mikrolokaciji – svinjogojska farma Miočić-Siverić. Danas je ta nekretnina u naravi građevinsko zemljište površine 165.779 kvadrata s gospodarskim objektima. Procijenjena je na 12.434.000 kuna.

Farma i Laguna ne prodaju se ispod procijenjenih vrijednosti

Uz to se prodaje Laguna – bazen površine 22.789 kvadrata, koji se nalazi na 40.263 kvadrata poljoprivrednog zemljišta, vrijednog 982.000 kuna.



Farma i Laguna se neće prodavati ispod procijenjenih vrijednosti u ovom prvom krugu prikupljanja ponuda koji traje do 18. veljače, do kada ponude trebaju stići na Trgovački sud u Splitu.

Kako piše Jutarnji list, ako po tim cijenama ne dobiju novog vlasnika, “Kerum” u stečaju može, ako se s tim slaže odbor njegovih vjerovnika, snižavati cijenu sve dok netko na stol ne stavi pisanu ponudu za kupnju.

Farma i Laguna su nekada činile tehnološku cjelinu. Željko Kerum ih je kupio za tri milijuna kuna u stečaju “Salonacoopa”, kako je “Mesoprometu” bilo promijenjeno ime u postupku pretvorbe iz društvenog poduzeća u dioničko društvo.

Cijena je, naime, nakon više krugova javne dražbe tada znatno pala u odnosu na više od dva milijuna eura, na koliko su nekretnine bile procijenjene.

Drniški pršut kao brend od 1969. godine

“Mesopromet” je nekada imao svoje pogone u splitskoj Dujmovači, Drnišu i Košutama. Na internetskoj stranici Grada Drniša može se pročitati da je proizvodnja drniškog pršuta kao posebnog brenda za tržište započela 1969. godine osnivanjem Poljoprivredno-industrijskog kombinata Petrovo polje, a da se već iduće godine kombinat udružio s Radnom organizacijom “Mesopromet” iz Splita.

Tamo također stoji da prva društveno organizirana, kooperacijska i tehnološka proizvodnja drniškog pršuta počinje u Drnišu u Osnovnoj organizaciji udruženog rada “Mesopromet” Drniš, koji je bio u okviru radne organizacije “Mesopromet” Split.

Do 1991. godine velikom mesnom industrijom je upravljao radnički savjet, a poslije je upravni odbor imenovala Agencija Republike Hrvatske za restrukturiranje i razvoj.

Mesopromet promijenio naziv u Salonacoop i objavio stečaj 1997.

Krajem 1991. godine u tom poduzeću je bilo 1405 stalno zaposlenih djelatnika, a tvrtkina imovina bila je vrijedna nešto više od dvije milijarde kuna. U toj istoj godini poduzeće je ostvarilo prihod od 2,7 milijuna kuna, što nije bilo dovoljno jer je to donijelo gubitak od 110 tisuća kuna.

Stečaj je otvoren 1997. godine – tada je tvrtka već nosila naziv “Salonacoop” – na prijedlog zaposlenika zbog nemogućnosti te tvrtke da plaća svoje obveze, gubitaka u poslovanju, prodaje imovine i nedostatka posla, zbog čega su svi djelatnici, osim jednog, bili upućeni na čekanje, objavljeno je u Jutarnjem listu.

Komentari