JOŠ JEDAN VELIKI VAL OTPUŠTANJA U AMERICI Tolika nezaposlenost zadnji put je bila netom nakon Drugog svjetskog rata

Twitter

Još 5,2 milijuna Amerikanaca prijavilo se za naknadu za nezaposlene prošlog tjedna, čime se ukupan broj nezaposlenih u SAD-u, u zadnjih mjesec dana, popeo na 22 milijuna, prema procjenama Wall Street Journala.

Ukupna nezaposlenost u SAD-u time je porasla na stopu od 15 posto. Toliki postotak, prema računici MarketWatcha, zadnji put je bio netom poslije Drugog svjetskog rata.

Dodatno, brojke su šokantne i zato što je prije početka koronakrize naknade za nezaposlene primalo samo 1,7 milijuna ljudi.

Podsjetimo, sredinom ožujka došli su prvi podaci o nezapamćenom valu nezaposlenih u SAD-u. Tada je zahtjev za naknadu ‘s burze’ tražilo 3,3 milijuna ljudi. Tjedan dana poslije broj se udvostručio na 6,6 milijuna. Probijen je time novi rekord, a ukupan broj nezaposlenih se popeo na gotovo 10 milijuna ljudi.



To nije bio kraj jer se dva tjedna poslije broj nezaposlenih Amerikanaca opet se udvostručio dosegnuvši trenutnu razinu od 20 milijuna.

Nekoliko tvrtki kao što je Barclays prognozira da neće doći do većeg pada u zahtjevima za naknadu.

“Iako je broj novih potraživanja naknada pao od prethodnog tjedna kada je bio 6,6 milijuna, mislimo da će se cjelokupno tržište rada i dalje znatno pogoršavati u travnju”, napisali su ekonomisti tvrtke.

Stopa nezaposlenosti nesumnjivo bi porasla puno više, vjerojatno prekoračivši 20 posto da američka vlada nije odobrila paket pomoći od 2,2 bilijuna dolara namijenjen prvenstveno aviokompanijama i malim poduzećima da zadrže radnike u sljedećih nekoliko mjeseci.

Iako ne postoje službeni podaci, ekonomski povjesničari procjenjuju da je 1933. godine, u vrijeme Velike Depresije, nezaposlenost skočila na čak 25 posto.

Komentari