Jedino obeštećenje svih poduzetnika s velikim padom prometa može spasiti hrvatsko gospodarstvo

Foto: UGP

Poduzetnici iščekuju početak novog tjedna i kvalitetne prijedloge Vlade Republike Hrvatske nakon jučerašnjeg sastanka s ministrima.

Udruga Glas poduzetnika, Hrvatska udruga poslodavaca, Nacionalna udruga ugostitelja su, nakon uvođenja novih epidemioloških mjera, pozvale Vladu Republike Hrvatske na donošenje hitnih kompenzacijskih mjera kojima bi se obeštetili poduzetnici kojima je onemogućeno poslovanje. Strožim mjerama je mnogim poduzetnicima onemogućen i zabranjen rad, a nakon pola godine borbe s krizom, mnogi od njih naprosto nemaju sredstava za nastavak poslovanja. Upozorili smo i na činjenicu da će vjerojatno više od 100.000 radnika ostati bez posla, a da će mnoge tvrtke i obrti zatvoriti svoja vrata.

Jučer smo sudjelovali na sastanku predstavnika poduzetnika s Vladom gdje smo iznijeli prijedloge za koje smatramo da će omogućiti poduzetnicima da opstanu u ovom teškom razdoblju. Ističemo da nam je drago da se sastanak konačno održao, iako smatramo kako je on trebao biti održan i mnogo ranije.

Naš glavni zahtjev je da Vlada RH obešteti sve one tvrtke koje su zatvorene ili nisu formalno zatvorene, ali imaju pad prometa veći od 50% u iznosu do 80% prošlogodišnjeg prometa. Primjerice, povremeni prijevoz putnika i putničke agencije nikada nisu službeno bile zatvorene, a imaju pad prometa preko 90%.



Više puta smo naglasili da su navedena obeštećenja napravile mnoge europske zemlje kao što su Njemačka i Austrija, koje su izašle u susret poduzetnicima. Apeliramo da se i Hrvatska povede za tim primjerima. Osim toga, smatramo da je nužno pronaći model po kojemu će se naći rješenje za sve one poduzetnike i obrtnike kojima je promet pao od 35 do 40%.

Nadalje, ovu priliku koristimo kako bismo istaknuli da su novim epidemiološkim mjerama zatvorene i igraonice, fitness centri, event industrija, noćni klubovi, automat klubovi, ali i sav privatni smještaj (osim hotel i kampova). Na njih sve je također potrebno misliti, kao i na sve ostale povezane djelatnosti.

Poduzetnici koji su ove godine otvorili svoje tvrtke ne mogu prikazati pad prometa u usporedbi s prošlom godinom te je svakako i za njih nužno pronaći rješenje.

Pozivamo Vladu Republike Hrvatske i da hitno smanji PDV na 13% za ugostiteljstvo i ostale pogođene uslužne djelatnosti. PDV je smanjilo većina zemalja Europske unije, a od Republike Hrvatske očekujemo isto. Također, tražimo brzi pristup kreditnim linijama HAMAG-a te nastavak otpisa poreznih i drugih davanja. Smatramo i da je potrebno pronaći rješenja za moratorije te kamate na leasinge.

“Svi mi poduzetnici i obrtnici sada očekujemo od Vlade Republike Hrvatske da napokon krene u sistemske reforme, smanjivanje PDV-a, ukidanje većine nameta, uz deregulaciju i digitalizaciju sustava. Sad je pravo vrijeme, rekao bih sad ili nikad, da uz adekvatne kratkoročne mjere za sve ugrožene tvrtke, kako one zatvorene, tako i one sa velikim padom, uhvatimo malo zraka. Postojeće mjere za očuvanje radnih mjesta su u cijelosti nedovoljne”, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

“Dva modela koja smo iznijeli na sastanku racionalna su rješenja koja pokazuju da se i poslovna zajednica, usprkos krizi, ponaša razumno i planira unaprijed kako amortizirati negativne efekte pandemije. Voljeli bismo da je Vlada RH paralelno uz zatvaranje poduzeća promišljala i o kompenzacijskim mjerama jer je za većinu poduzetnika, na što je HUP nebrojeno puta upozoravao, lockdown ekvivalent najcrnjem scenariju i bez adekvatnih protumjera, ugrožava brojna radna mjesta te je realna prijetnja stvaranju šire društvene krize”, izjavio je dr.sc. Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.

Kao što smo već naglasili, predsjednik Vlade i ministri ponavljaju da sredstava ima. Ovim putem ih molimo da ih usmjere na dugoročni spas gospodarstva i desetaka tisuća radnih mjesta. Iščekujemo početak novog tjedna i nadamo se da će Vlada ponuditi konkretna rješenja.

Komentari