Iz HUP-a kažu da im reprezentativnost nije ugrožena zbog odlaska velikih kompanija: Kako smo prebrodili prethodne izazove, tako ćemo i ove

Screenshot

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u četvrtak su poručili da su dobrovoljna udruga, u koju je učlanjenje i iščlanjenje u potpunosti prepušteno slobodnoj volji pojedinca, naglasivši i da njihova reprezentativnost nije ugrožena iznenadnim odlascima nekoliko velikih kompanija.

Večernji list u četvrtak je objavio da su Orbico i Adris, dvije među najmoćnijim članicama, izašle su HUP-a, a da izlazak najavljuju i druge tvrtke među kojima i Fortenova.

List piše i da nezadovoljni traže reforme i oštriji nastup prema Vladi, a Branko Roglić, čelnik Orbica te jedan od utemeljitelja i predsjednik NO-a HUP-a, svoj je odlazak najavio još prošlog ljeta.

U međuvremenu, iz Adrisa su za Hinu potvrdili da su odlučili istupiti iz te udruge. “HUP je interesna i dragovoljna udruga. Kako vrijednosti koje naša tvrtka promiče nisu na najbolji način zastupane, odlučili smo istupiti iz te udruge”, navodi se u njihovom kratkom odgovoru.


Iz HUP-a, pak, poručuju da je njihovo temeljno načelo djelovanja dobrovoljnost udruživanja te djelovanje u interesu općeg dobra, ali može podrazumijevati i određene pojedinačne interese. U skladu s time, tvrtke su slobodne dobrovoljno istupati iz te udruge.

“U proteklom razdoblju HUP je bio vrlo aktivan, a naslijeđene poteškoće iz ranijih razdoblja smo savladali, iako to nije bilo uvijek jednostavno zbog složenosti same organizacije i raznorodnih interesa u različitim udruženjima unutar HUP-a. Izazovi u poslovnom svijetu nisu novost, dapače oni su sastavni dio poslovnog života. Kako smo prebrodili prethodne, tako ćemo i ove izazove, iako bi nam bilo draže da oni ne postoje. HUP-ov angažman u socijalnom dijalogu i zakonodavnim izmjenama neće se umanjiti, naprotiv, očekujemo samo još jaču aktivnost stručnih službi i članica HUP-a“, izjavio je Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.

Po riječima Marine Pulišić, predsjednice Vijeća članova HUP-a, HUP je dobrovoljna udruga pa je učlanjenje kao i iščlanjenje u HUP u potpunosti prepušteno slobodnoj volji pojedinca, dok za razloge odlaska treba razgovarati s onima koji su se na taj potez odlučili.

“Važno je istaknuti da reprezentativnost HUP-a nije ugrožena ovim iznenadnim odlascima. U proteklom razdoblju pridružile su nam se mnoge velike tvrtke kao i velik broj malih i srednjih poduzetnika koji nam pristupaju na dnevnoj razini”, istaknula je.

Podsjetila je da je HUP za svoje članove izborio velike stvari samo u posljednjih par mjeseci – ukinut je porez na donacije, pojednostavljena je administracija u Zakonu o strancima, na inicijativu HUP-a u porezno priznate rashode uključeno je i cijepljenje protiv zaraznih bolesti koje poslodavac plaća radnicima te su pokrenute mnoge druge inicijative na razini granskih udruga HUP-a.

“Mi koji ostajemo, nastavit ćemo se truditi da HUP ispuni očekivanja postojećih članova, da privuče nove članove te da jednako aktivno i kvalitetno nastavi participirati u dijalogu s Vladom kao i u socijalnom dijalogu“, zaključila je Pulišić.

Komentari