Isplati li se odgađati plaćanje kredita i to nadoplatiti ili ipak stisnuti zube i uštedjeti?

Pixabay

Na prvu je zvučalo sjajno: zbog koronavirusa i potresa banke će dopustiti odgodu plaćanja kredita na najmanje tri mjeseca. Unatoč dobroj volji, ipak ništa nije besplatno pa ni ova mjera u doba krize. Isplati li se odgađati plaćanje i to nadoplatiti ili ipak stisnuti zube i uštedjeti?

Najčešće solemnizacija

Od početka travnja do danas u jednoj su banci primili više od 600 zahtjeva za moratorij – dnevno, piše RTL.

“Zaprimili smo nešto više od 5000 zahtjeva. Otprilike oko dvadesetak posto zahtjeva odnosi se na stambene kredite, a 80 posto na ostale vrste kredita”, kazao je Dario Gabrić iz Erste bank.

Kod stambenih kredita najčešća je i solemnizacija aneksa ugovora. Tim dokumentom mogu se pokretati ovrhe.



“I banke bi mogle sastaviti nove otplatne planove u kojima se krediti otplaćuju s nekim vremenskim pomakom, sukladno tome obračunati kamate, međutim što ako jednog dana dužnici upravo za te kamate koje se prolongiraju na buduće vrijeme tuže banke ili ih ne budu htjeli platiti pa će zapravo banke biti u problemu”, rekla je Marijana Ivanov s Ekonomskog fakulteta.

Taj dodatni trošak solemnizacije pada na klijenta koji naknadu mora platiti javnom bilježniku.

“To nisu mali iznosi, za jedan takav kredit koji sam spomenuo od 90 tisuća eura, on može iznositi do tri, četiri, pet tisuća kuna”, izjavio je Denis Smajo iz udruge Potrošač.

Dogovor banaka i dužnika

HNB savjetuje da se banke i dužnici dogovore, a na potezu bi mogla biti država.

“Da se pritom visina naknade za javnobilježničku uslugu ne obračunava na uobičajeni način, prema vrijednosti ugovora,  ili neka država putem institucija koje to mogu izvršiti odredi fiksnu naknadu”, dodaje Ivanov.

Hrvatska udruga banaka također poziva institucije da razmotre snižavanje troškova solemnizacije kako bi moratorij za građane bio jeftiniji. Neke su poput OTP banke odlučile da neće biti tih troškova, druge – još razmišljaju.

“Finalna razrada modela je u tijeku. Dakle, svi konkretni detalji bit će poznati početkom idućeg tjedna. Ideja je da se klijentima maksimalno izađe ususret. Znači, da sve ono što niste platili sada da se jednostavno prebaci ili na kraj kredita ili da se u dogovoru s klijentom i njegovim preferencijama nađe odgovarajuće rješenje”, rekao je Gabrić.

U cijeloj priči s krizom koja nam slijedi nema puno dobitnika.

“Situacija da velik dio dužnika neće otplaćivati svoje kredite u idućih nekoliko mjeseci znači da će banke zapravo propuštati kamatne prihode, to će imati određene negativne posljedice na njihovu dobit”, objašnjava Ivanov.

Banke žive od reputacije

Iako ni mogućnost odricanja i neke vrste oprosta nije nemoguća.

“Banke žive od reputacije. Reputacija banaka je u zadnjih nekoliko godina uništena. Možda bi im upravo ti neki oprosti tih kamata za dug koji će se otplaćivati kasnije bili relativno čak i jefitni, a ne preskupi načini da povećaju svoju reputaciju, da pokažu solidarnost”, dodaje Ivanov.

No, kriteriji bi u tom slučaju trebali biti izrazito jasni, socijalni i bez zlouporabe, piše RTL.

Komentari