HUP traži od Ministarstva financija da počne oporezivati inozemne online trgovine kako bi se pomoglo hrvatskim trgovcima

Hrvatska udruga poslodavaca traži od Ministarstva financija da počne oporezivati inozemne online trgovine i pomalo neobično, da se tim prihodom pomogne hrvatskim trgovcima.

Iz HUP-a kažu da je povećanje online trgovine tijekom pandemije koronavirusa stavilo domaće trgovce u neravnopravan položaj spram stranih online trgovaca jer, kako kažu, velika većina online trgovaca koristi hrvatsku internet domenu. U HUP-u smatraju da inozemni trgovci kod kupaca stvaraju zabludu da kupuju u hrvatskoj trgovini.

Prihod od milijardu kuna

PDV u Hrvatskoj iznosi oko 25 posto, što je među najvišim stopama u EU, a HUP kao problem vidi to što na računima online trgovaca često nije iskazana stopa tog poreza, od na primjer 19 posto i da ga zapravo plaća trgovcu u inozemstvu.

Denis Čupić, predsjednik Koordinacije neprehrambene trgovine i trgovačkih centara HUP-a, kaže da bi država oporezivanjem strane online trgovine mogla ostvariti prihod od oko milijardu kuna godišnje, piše Telegram.



Fond za pomoć domaćim trgovcima

“Najveće internet trgovine registrirane su u poreznim oazama poput Rumunjske, Češke ili Cipra te, isključivo propustima naše porezne uprave, ne plaćaju hrvatski PDV koji je među najvećima u EU”, kaže Čupić i dodaje da bi se tim novcem mogao oformiti fond za pomoć domaćim trgovcima.

“Konkretno, to znači da kada kupite žvakaće gume od 5 kuna na kiosku – čak 1 kuna ide državi. Kada potrošite 5 kuna online, svih 5 kuna ode u neku drugu ekonomiju, a PDV nekoj drugoj državi dok tom stranom trgovcu ostane veći neto prihod. Takva neravnopravnost ugrožava tvrtke i zaposlene u trgovini u Hrvatskoj, a pogotovo u ovoj situaciji kada su domaće trgovine zatvorene, a inozemni online trgovci posluju bolje no ikada.”

Komentari