Horvat: Kako će naši izvozni partneri predlagati mjere relaksacije, slične moramo i mi

N1

Ministar gospodarstva Darko Horvat gostovao je u emisiji N1. Sutra će, kao i ostali ministri, predložiti mjere za reaktivaciju gospodarstva.

“Svaki ministar predložit će mjere za povratak u normalni životni ciklus… Relaksirati mjere ne znači i opustiti se”, istaknuo je Horvat. Nije htio otkriti u kojim granama industrije i koje mjere relaksacije planira predložiti prve.

“Na kraju prošle godine na Zavodu za mirovinsko osiguranje bilo je registrirano milijun i šesto tisuća zaposlenih, s današnjim danom, predmet i set mjera prve i druge kapsule koristi oko 560.000 radnika, zahtjeve je podnijelo gotovo 96.000 poslodavaca. Mjere su dozvoljene za njih oko 60.000. To znači da na današnji dan gotovo milijun radnika i određeni segmenti gospodarstva funkcioniraju. Koliko god neki kritiziraju hrvatsko gospodarstvo, ono je određene žilavosti i zasad se dobro nosi”, rekao je ministar.

A bude li potrebno mjere širiti za dodatna tri mjeseca, Horvat kaže da ministar financija Zdravko Marić već traži određenu likvidnost na tržištu kapitala.



Mjere popuštati u skladu sa susjedima

“Što se tiče projekcija, moramo pratiti što se zbiva kod naših najvećih izvoznih trgovačkih partnera, i kako će oni predlagati mjere, slične moramo i mi”, objašnjava. Kaže da je u kontaktu s austrijskim ministrom, njemačkom ministricom i slovenskim ministrom.

“Pratimo iz tjedan u tjedan kako se generira potrošnja. Potrošnja mora biti stvorena u susjednim zemljama, našim najvećim izvoznim partnerima. Kako će se generirati potražnja, tom ćemo dinamikom i mi relaksirati mjere”, dodao je.

“Brinem prvenstveno o hrvatskoj industriji, nakon toga o prerađivačkoj industriji, a nakon toga o poljoprivredi. 99,7 posto gospodarstva su mikro, mali i srednji poduzetnici. Za najosjetljivije smo osigurali mjere. U ovom trenutku imamo tisuću zahtjeva za kreditnim aranžmanima… Takve kreditne uvjete poslodavci ne mogu dobiti u bankama”, kazao je ministar Horvat za N1.

Komentari