Horvat je najavio mogućnost popuštanja dijela mjera za gospodarstvo

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je u četvrtak da bi se uskoro moglo razmotriti popuštanje nekih mjera vezanih uz gospodarstvo, uvedenih zbog epidemije koronavirusa.

“Pokušavamo u dogovoru s epidemiološkom službom, relaksirati i omogućiti da poduzetnici u nekim segmentima hrvatskog gospodarstva nastave sa svojom gospodarskom aktivnošću”, rekao je Horvat nakon sjednice Vlade.

Vjeruje da će premijer Plenković sljedeći tjedan izići s prijedlogom relaksacije određenih mjera, u skladu s dogovorom s epidemiolozima.

Horvat je kazao da gotovo 600 tisuća radnika koristi mjere koje je u funkciju stavila Vlada. To po njegovim riječima pomaže da poduzetnici zadrže radnike.



“Svjesni smo da određeni broj radnih mjesta nećemo moći sačuvati, otprilike 19.000 koji su u dva mjeseca završili na HZZ-u, no to je puno manje nego da smo kroz ovakvu situaciju prolazili bez Vladinih mjera”, rekao je Horvat.

Otkrio je i da bi 15. ožujka, da nije bilo koronavirusa, na sjednici Vlade bio četvrti akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva, zajedno s drugim akcijskim planom liberalizacije usluga i prvim akcijskim planom ukidanja djela i umanjenja iznosa koje poduzetnici plaćaju za parafiskalne namete.

Najavio je kako će se odrediti koji od 448 parafiskalnih nameta ne financiraju ni jednu investiciju. Radi se, kako je objasnio, o analizi koji prihodi u državnom proračunu ili jedinicama lokalne ili područne samouprave bez većih trzavica mogu biti ukinuti ili njihov iznos drastično smanjen.

“Za otprilike 14 dana imat ćemo prijedlog koji će biti predstavljen Vladi”, rekao je Horvat.

Na pitanje bi li rezanje plaća u državnom i javnom sektoru polučilo kakav učinak, odnosno vjeruje li u dogovor Vlade i socijalnih partnera, rekao je da solidarnosti mora biti.

Nakon nekoliko sastanaka predstavnika Vlade sa sindikatima i poslodavcima nismo daleko od konsenzusa. Vlada će morati donijeti odluku, a nismo daleko od nje, kazao je.

Istaknuo je da Vlada nije obustavila postupke javne nabave te da se ne zaustavljaju projekti koji su u određenoj fazi izvodljivosti niti projekti koji će se financirati sredstvima EU fondova.

Izvijestio je da su danas 3. maj stigli limovi namijenjeni izgradnji prvog velikog kruzera za australskog naručitelja te da se 3.maj “diže iz pepela”.

Komentari