Guverner BDP-a: Pad BDP-a u ovoj godini 8,9 posto, iduće godine rast od oko pet posto

Goran Mehkek / CROPIX

U 2020. godini realni BDP bi se mogao smanjiti za 8,9 posto, dok se u 2021. godini očekuje njegov rast za otprilike pet posto, najnovije su procjene Hrvatske narodne banke (HNB) koje je u četvrtak iznio guverner Boris Vujčić na godišnjem brifingu za novinare.

Ranije prognoze HNB-a, objavljene sredinom listopada, u 2020. su predviđale pad realnog BDP-a od osam posto, a u 2021. godini rast od 5,2 posto.

Kako je istaknuo Vujčić na virtualnom brifingu za medije, usporavanje oporavka u četvrtom ovogodišnjem kvartalu te nepovoljna epidemiološka situacija nešto će usporiti oporavak hrvatskog gospodarstva.

To vrijedi u kontekstu i recentnih dodatnih epidemioloških mjera, to jest djelomičnog zatvaranja gospodarstva, koje su usporile gospodarsku aktivnost, prvenstveno u ugostiteljstvu.



Također, da oporavak u četvrtom ovogodišnjem kvartalu usporava svjedoče i pokazatelji poslovnog i potrošačkog optimizma, koji stagniraju ili bilježe pad.

“To sve dovodi do toga da očekujemo u četvrtom tromjesečju oporavak slabijom dinamikom nego u trećem, odnosno nešto slabijom dinamikom nego što smo očekivali u zadnjoj projekciji”, izjavio je Vujčić.

Rast od oko pet posto u 2021. trebala bi generirati osobna potrošnja, kao i rast izvoza, koji bi trebao biti najsnažnija sastavnica oporavka. Potonje se prvenstveno odnosi na izvoz usluga, što znači da je pretpostavka da će iduća turistička sezona biti znatno bolja no ova, no ne na razini 2019. godine, istaknuo je Vujčić.

Komentari