Grubišić: Zatvaranjem gospodarstva ne rješavamo zdravstveni problem

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Ekonomski analitičar Andrej Grubišić rekao je u emisiji HRT-a ako gledamo isključivo iz gospodarskog aspekta 2021. godina će biti vjerojatno bolja od 2020. Dodao je kako sve ovisi o tome kada će se u potpunosti otvoriti gospodarstvo.

“Mislim da će prvi znakovi toga biti potezi koje će povući Italija ili Austrija koje imaju skijališta iz kojih generiraju dobar dio BDP-a. Time bi navijestili kakvu bi daljnju gospodarsku politiku s aspekta COVID-a mogli prakticirati”, kazao je Andrej Grubišić.

Grubišić je poručio kako smo u 2020. relativno naučili da zatvaranjem gospodarstva ne rješavamo zdravstveni problem, te samim time će i oporavak biti brži.

“Ključ je u poštivanju mjera, a ne u zabrani rada određenih gospodarskih djelatnosti”, poručio je.Za djelatnosti poput ugostiteljstva, turizma i putovanja za oporavak je važno da banke kao kreditori i da postojeći vlasnici dobiju jasan signal da država više neće sudjelovati u suportiranju tih djelatnosti. Grubišić je naglasio kako te biznise na životu mogu održati institucionalni investitori.

Istaknuo je kako treba razlikovati propadanje na slobodnom tržištu i propadanje od administrativnih mjera pojedinaca koji nisu izloženi nikakvom riziku, a utječu na sudbine.

“Ljudima se može pomoći, ne toliko ovim mjerama koje se zazivaju na kratki rok, ali su razumljive, da se dođe do zraka, ali na dulji rok, njima kao i svima drugima. Što je moguće u većoj mjeri, da se ti činovnici, birokrati, država, kako god, suspregnu od aktivnog sudjelovanja u gospodarskim aktivnostima, birajući onima kojima će dati da rade ili birajući one kojima neće dati da rade”, naglasio je.

“Plaće u javom sektoru su veće od onih u privatnom”

Grubišić je kazao kako statistike pokazuju da su plaće veće u javnom sektoru nego u privatnom, te da nisu toliko elastične na promjene u gospodarstvu.

“Javni sektor je u posljednjih trideset godina bolje prolazio nego privatni sektor. Ono što je također činjenica, bez obzira na to što ljudi u javnom sektoru u pravilu imaju više plaće nego u privatnom, ni oni nemaju jako velike plaće. I taj animozitet koji se djelom stvara u javnosti je paradoksalan i smiješan”, rekao je za HRT.

Naglasio je kao su samo Bugari iza nas po kvaliteti kupovne moći u Europskoj uniji. Grubišić je kazao kako bi trebalo privatizirati ono što se može, ali na zdravim i normalnim temeljima, jer je Hrvatska zemlje gdje država ima udio u tisuću poduzeća, te dolazi do korupcije. Kazao je kako smatra da će u Hrvatskoj prave reforme krenuti kada interesne skupine počnu prosvjedovati i žaliti se da im se počinju oduzimati njihova prava.

“Standard neće rasti onoliko koliko bi mogao”

Ekonomski analitičar Andrej Grubišić naglasio je kako je proračun za 2021. pretjerano socijalan, jer država nastavlja s mnogim aktivnostima u kojima ne bi trebala biti ili ne bar u tolikoj mjeri. Istaknuo je umjesto da se nominalna potrošnja smanji za deset posto na razini konsolidiranja države, ona će se biti za 20 do 25 milijardi kuna veća nego danas, te dodao kako niti jedna stavka proračuna ne ide prema dolje, već sve stavke rastu.

Grubišić je kazao kako standard neće rasti onoliko koliko bi mogao rasti.

Komentari