Gospodarstvo eurozone palo je u listopadu, drugi koronaval pogodio je sektor usluga

Pixabay

Gospodarstvo eurozone palo je u listopadu budući da je ubrzani rast u industriji nadjačalo naglo pogoršanje u sektoru usluga u uvjetima drugog vala pandemije koronavirusa, pokazalo je u petak istraživanje londonske kompanije Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u listopadu jedan bod u odnosu na prethodni mjesec, na 49,4 boda, procijenila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti a one niže njihov pad.

Industrija bilježi najsnažniji rast od početka 2018.

“Istraživanje je razotkrilo priču o dvije ekonomije – industrija bilježi najsnažniji rast od početka 2018. zahvaljujući valu novi narudžbi koji odražava rast globalne potražnje”, objašnjava glavni ekonomist Markita Chris Williamson.



“Uslužni pak sektor sve teže pogađaju postrožena ograničenja povezana sa covidom 19, koja slabe potražnju u teško pogođenom ugostiteljstvu”, dodaje.

“Eurozona ima povećan rizik od dvostrukog pada, jer je drugi val virusnih infekcija doveo do ponovnog pada poslovne aktivnosti“, rekao je glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

Iako je vrijednost indeksa u listopadu viša no što je bila na vrhuncu pandemije u drugom tromjesečju, njezin pad naznačuje da bi se gospodarstvo eurozone moglo smanjiti u četvrtom tromjesečju, upozoravaju u Markitu.

U Njemačkoj aktivnosti porasle, ostatku regije pad produbljen

Jedina je svijetla točka u mjesecu na izmaku bila Njemačka gdje su aktivnosti ponovo porasle. U ostatku regije pad je produbljen.

Očekivanja poslovnih čelnika za predstojećih 12 mjeseci također su pogoršana, kliznuvši na najnižu razinu od svibnja. Posebno je oslabilo raspoloženje u uslužnom sektoru a među vodećim gospodarstvima najveće je pogoršanje zabilježeno u Francuskoj.

Mogućnost nove recesije pojačat će pritisak na Europsku središnju banku da uvede dodatne poticaje a i vlade bi mogle priskočiti kako bi ublažile posljedice postroženih mjera suzbijanja covida 19 u listopadu, koje će u studenome po svemu sudeći biti još oštrije, ističe Williamson.

Komentari