Glas poduzetnika pitao vlasnike tvrtki hoće li koristiti CRO karticu, evo što su odgovorili

Poduzetnici, njih 61%, neće isplatiti ništa na CRO karticu, dodatnih 22% poduzetnika ističe da neće isplatiti niti sebi niti zaposlenicima. Dakle, 83 posto poduzetnika na upit o korištenju CRO kartice odgovorilo je NE, pokazali su rezultati ankete koju je provela Udruga Glas poduzetnika.

U priopćenju se navodi kako je iz Ministarstva turizma došao podatak da gotovo polovica firmi planira svojim zaposlenicima isplatiti oko 2500 kn preko ljetnih mjeseci, na CRO karticu. Taj podatak je trebao služiti da barem s jedne strane opravda njeno postojanje, iako ne rješava mnoge druge implikacije. S obzirom na iskustva sa drugim projektima koje država organizira, od kojih su mnogi sami sebi svrha, i rijetko postignu ciljeve radi kojih su nominalno pokrenuti, u Udruzi su odlučili provjeriti stvarno stanje i stavove poduzetnika oko CRO kartice. Postavljeno im je pitanje: Hoćete li uplatiti 2500 kn u lipnju i/ili srpnju vašim zaposlenicima, na Cro karticu?

Anketa je pokazala da 12% poduzetnika uopće ne zna što je CRO kartica, 3 posto se glasno pita od čega da uplati. Smisao postojanja CRO kartice opravdava i kaže da će je koristiti samo 1,5% poduzetnika iz naše ankete. Nešto manje od 1% kaže da će jednostavno isplatiti te novce zaposlenicima da oni sa njima raspolažu.



S obzirom na ove rezultate, jasno je da je razlika između podataka koje komunicira Ministarstvo turizma i onoga što je dobila Udruga Glas poduzetnika – ogromna. Postavlja se pitanje tko je i kako radio njihovu anketu i možda ne bi bilo loše da to javnost dobije na uvid, jer ovako izgleda kao čista manipulacija ili izmišljanje podataka.

Udruga naglašava kako je potrebno izbjeći da se novci poreznih obveznika, doslovno bacaju na projekte poput Digitalne komore, na koje se bace milijuni naših kuna, a rezultati su praktički nepostojeći. Sada je vrijeme da se postavi pitanje odgovornosti i posljedica za one koji odlučuju o pokretanju ovoga projekta. Jer prema svemu sudeći to je samo mehanizam da se u javnom sektoru isplati još malo bonusa. S obzirom na poticanje transparentnosti UGP će tražiti javnu objavu svih tvrtki koje koriste CRO karticu, kao što su bile objavljene sve tvrtke koje koriste mjere, da javnost ima uvid koliko će biti privatnih tvrtki, a koliko javnih i lokalnih poduzeća.

Komentari