Fed novim mehanizmima jamči svijetu opskrbu dolarima

Pixabay

Američka središnja banka (Fed) najavila je nove mehanizme kako bi podmirila sve veću potražnju središnjih banaka i monetarnih vlasti širom svijeta za dolarima, izvijestile su svjetske agencije.

U sklopu novog paketa mjera za ublažavanje posljedica pandemije, Fed je u utorak najavio privremenu uspostavu novih repo operacija, omogućujući inozemnim središnjim bankama zamjenu svih američkih kratkoročnih dužničkih papira koje posjeduju za gotovinu.

Time je otišao korak dalje i u odnosu na opsežne mjere koje je poduzeo u financijskoj krizi 2008., primjećuje agencija Bloomberg.

Za razliku od linija zamjena valuta koje je Fed već uspostavio sa skupinom središnjih banaka a koristio ih je u financijskoj krizi 2008., nove repo operacije bit će na raspolaganju većini središnjih banaka i monetarnih vlasti u svijetu koje imaju račune u njujorškom ogranku Feda.“Gotovo svaka zemlja koja drži dolare ima račun u Fedu. Po mojoj procjeni, tamo je 5.000 milijardi dolara”, kazao je za Bloomberg bivši Fedov dužnosnik Ted Truman, sada istraživač na Petersonovom Institutu za međunarodnu ekonomiju u Washingtonu.

Njujorški ogranak Feda objavio je da broji preko 200 vlasnika računa, pri čemu veliku većinu čine strane središnje banke i monetarne vlasti.

Američka središnja banka pokušava spriječiti manjak likvidnosti zbog pomame za dolarom koju je potaknuo novi koronavirus, uzdrmavši iz temelja globalno gospodarstvo, uvelike ovisno o američkoj valuti.

“Pohvalno je što Fed sada igra ulogu središnje banke cijelog svijeta, umjesto da je niječe i pokušava je izbjeći”, izjavio je za Bloomberg

“Veliki dio zaduživanja, trgovine i investicija obavlja se u dolarima”, tumači pak u intervjuu za Bloomberg Radio Julia Coronado, osnivačka partnerica u MacroPolicy Perspectivesu u New Yorku i bivša ekonomistica u Fedu.

Zbog nestašice dolara recesija odnosno pad aktivnosti može u vrlo kratkom roku prerasti u financijsku krizu zato što manjak dolara može dovesti do insolventnosti i razduživanja, objašnjava Coronado.

Posebno veliki rizik prijeti dužnicima na tržištima u nastajanju, koji su zbog niskih kamatnih stopa u SAD-u proteklih godina nagomilali velike iznose duga denominiranog u dolarima. Sada su u nevolji jer im izvoz naglo pada zbog gašenja gospodarskih aktivnosti širom svijeta.

Značajno jačanje dolara može nanijeti štetu i SAD-u kroz strože uvjete financiranja i poskupljenje američkog izvoza na inozemnim tržištima.

Komentari