Evo koliko su zaradili ključni Podravkini direktori prošle godine. Nije mala svota

hgk.hr

Ključni Podravkini direktori dobili su tijekom prošle godine ukupno oko 62 milijuna kuna naknada za plaće i bonuse, što je čak 17 posto više nego godinu ranije.

Objavljeno je to u ponedjeljak u konsolidiranom i revidiranom financijskom izvještaju za prošlu godinu koji je potvrđen u ponedjeljak na zajedničkoj sjednici uprave i nadzornog odbora kompanije.

Grupa Podravka ima 65 ključnih menadžera. Kad se iznos ukupnih naknada podijeli s brojem direktora, ispada kako je svatko od njih u prosjeku lani dobio gotovo milijun kuna bruto.

To je oko 79.000 kuna bruto mjesečno, što je u prosjeku između 40.000 i 45.000 kuna neto svaki mjesec. Menadžeri, dakle, u prosjeku zarađuju najmanje deset puta više od radnika u pogonu.



Opcijske dionice

No, to nije sve. Lani su menadžeri iskoristili i pravo na opcijske dionice vrijedne oko 7,5 milijuna kuna. Ipak, valja reći kako pravo na opcije par godina nakon isteka mandata imaju i bivši menadžeri koji više nisu u kompaniji.

Podravka je izvijestila i kako je posljednjeg dana lanjskog prosinca rezervirala 11,8 milijuna kuna za bonuse ključnom menadžmentu koji bi trebali biti isplaćeni tijekom ove godine.

Dakle, za dobre poslovne rezultate u prošloj godini svaki od 65 menadžera bit će nagrađen u prosjeku s oko 180.000 kuna bruto. Tijekom 2018. dobili su 6,4 milijuna kuna bonusa, odnosno oko 98.000 kuna bruto svaki.

Najveće plaće i bonuse imaju članovi uprave Podravke i tvrtki kćeri. Potom slijede kompanijski potpredsjednici te izvršni direktori. Svi oni imaju menadžerske ugovore s točno određenim materijalnim pravima, donosi Danica.hr.

Komentari