Europske burze trguju oprezno: Čeka se dodatno ubrizgavanje novca u gospodarstvo

Posljednjih dana tržišta su pokretale vijesti o napretku u razvoju lijekova protiv koronavirusa, kao i o poboljšanju ili barem ne pogoršanju trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine.

Na europskim se burzama u srijedu se trguje oprezno, a u fokusu ulagača su najave iz Njemačke i Francuske o novim poticajnim mjerama kako bi se podržao oporavak gospodarstva od koronakrize. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 16 sati u plusu 0,5 posto, nakon što je dan ranije oslabio 0,3 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks gubio 0,10 posto, na 6029 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,3 posto, na 13.104 boda, a pariški CAC 0,4 posto, na 5026 bodova.

Posljednjih dana tržišta su pokretale vijesti o napretku u razvoju lijekova protiv koronavirusa, kao i o poboljšanju ili barem ne pogoršanju trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine.



No, sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija je završena, cjepiva protiv koronavirusa još nema, a odnosi između Washingtona i Pekinga su manje-više tamo gdje su i bili. U tom kontekstu, u fokus ulagača ponovno ulaze makroekonomski podaci, a oni nisu baš impresivni.

Stoga vlasti najavljuju nove poticajne mjere za oporavak od koronakrize. Njemačke koalicijske stranke dogovorile su se o produženju poticaja, a ministar financija Olaf Scholz kazao je da bi dodatne mjere mogle dosegnuti vrijednost od 10 milijardi eura.

Francuska je, pak, najavila da će početkom rujna predstaviti plan za oporavak gospodarstva. I na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,1 posto, nakon što je jučer dosegnuo najvišu razinu u posljednje dvije godine.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,05 posto, na 23.290 bodova.

Komentari