Europske burze rastu drugi dan zaredom

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, jer su ulagače ohrabrile vijesti o suradnji SAD-a i Kine po trgovinskim pitanjima, pa su loši gospodarski pokazatelji u drugom planu.

Frankfurtski DAX indeks bio je oko 9,30 sati u plusu 1,2 posto, na 10.884 boda, dok je pariški CAC porastao 0,90 posto, na 4.542 boda.

I na većini ostalih većih europskih burzi cijene su dionica porasle, dok se u Britaniji zbog praznika ne radi.

Podršku tržištima pružili su napisi u kineskim medijima kako su trgovinski predstavnici SAD-a i Kine telefonski razgovarali i obećali da će surađivati na provođenju prve faze trgovinskog dogovora.



Zbog toga su splasnule zabrinutosti koje su se pojavile dan prije, kada je predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da će za koji tjedan moći reći ispunjava li Kina svoje obveze iz lani dogovorenog trgovinskog sporazuma.

To je ohrabrilo ulagače, pa su loši gospodarski pokazatelji u drugom planu. Tako ih nisu pokolebali ni podaci iz Japana da je u ožujku potrošnja kućanstava pala 6 posto na godišnjoj razini, dok su aktivnosti u uslužnom sektoru zabilježile rekordan pad.

Jutros je objavljeno i da je njemački izvoz u ožujku potonuo 12 posto, znatno više nego što se očekivalo i najviše od 1990. godine, od kada se vode ti podaci.

Danas poslijepodne bit će, pak, objavljeni podaci o broju zaposlenih u SAD-u. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u travnju bez posla ostalo 22 milijuna Amerikanaca, a da je stopa nezaposlenosti skočila na 16 posto, sa 4,4 posto mjesec dana prije.

Pokažu li se te procjene točne, bio bi to najveći pad broja zaposlenih od Velike depresije 1930.-ih godina.

No, ulagači su posljednjih dana manje fokusirani na loše pokazatelje, a više na to što mnoge zemlje u svijetu postupno popuštaju restrikcije povezane sa suzbijanjem koronavirusa, što bi trebalo oživjeti gospodarske aktivnosti, dok bi goleme poticajne fiskalne i monetarne mjere trebale podržati oporavak gospodarstava u drugoj polovici godine.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 1,2 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 2,6 posto, na 20.179 bodova.

Komentari