Europske burze pale zbog napetosti SAD i Kine, ali i širenja koronavirusa

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica pale jer ulagače zabrinjavaju napetosti između SAD-a i Kine, kao i daljnji rast broja zaraženih od koronavirusa, zbog čega neke zemlje uvode strože mjere kretanja stanovnika.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,4 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks skliznuo 0,90 posto, na 6.072 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,65 posto, na 12.834 boda, a pariški CAC 0,80 posto, na 4.933 boda.

Burze su pod pritiskom zbog rasta broja zaraženih covid-19 virusom i strožih mjera kretanja stanovnika u nekim zemljama Europske unije.



Najviše su jutros pale, između 0,8 i 0,9 posto, cijene dionica u energetskom, financijskom i automobilskom sektoru.

Ulagači su suzdržani i zbog daljnjeg rasta napetosti između SAD-a i Kine. Vlada predsjednika Donalda Trumpa objavila je u ponedjeljak da će dodatno pojačati restrikcije protiv kineskog Huaweija, nakon što je tijekom vikenda zaprijetila i drugim kineskim tehnološkim kompanijama, među ostalim Alibabi.

Što se, pak, tiče najave zabrane rada TikToku u SAD-u, ako ne promijeni vlasnika, interes za kupnju poslovanja te aplikacije u SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu pokazao je, nakon Microsofta, i softverski div Oracle.

A na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,2 posto i kreće se blizu najviših razina od siječnja, prije izbijanja koronakrize.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks skliznuo 0,2 posto, na 23.051 bod.

Komentari