Europske burze na rekordnim razinama

Pixabay

Na europskim je burzama u petak ujutro STOXX 600 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti jer su ulagači optimistični u vezi američko-kineskog trgovinskog sporazuma.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 0,2 posto, dosegnuvši novu rekordnu razinu.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,30 posto, na 7.654 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,40 posto, na 13.352 boda, a pariški CAC 0,20 posto, na 6.042 boda.

Rast indeksa zahvaljuje se jučerašnjim novim rekordima burzovnih indeksa na Wall Streetu.



Najveću svjetsku burzu i dalje podržava optimizam ulagača zbog poboljšanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine, što bi moglo zaustaviti trend usporavanja rasta dva najveća svjetska gospodarstva.

Nakon što je prošlog vikenda predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da će se vrlo skoro potpisati prva faza trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine, jučer je Peking poručio da je u bliskim kontaktima s Washingtonom u vezi tog sporazuma.

Premda je već prije rečeno da je sporazum postignut i da će biti potpisan početkom siječnja, poruke iz Pekinga dodatno su ohrabrile ulagače.

Prema dogovoru, Washington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je oko 29 posto, što je njegov najveći dobitak od 2013.

To se ponajviše zahvaljuje smanjenju kamata američke središnje banke u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova i poboljšanju trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine, što je pozitivno utjecalo i na ostale najveće svjetske burze.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks svjetskih burzi porastao je ove godine 24 posto, što je njegov najveći godišnji dobitak od 2009., pa se kreće na najvišim razinama u povijesti.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,7 posto, dok je od početka godine na dobitku više od 16 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,4 posto, na 23.837 bodova, no od početka godine osvojio je oko 20 posto.

Komentari