Europske burze blago pale

Ilustracija

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica blago pale jer je uoči potpisivanja prve faze trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine ulagače pokolebala poruka Washingtona da carine na kineski uvoz ostaju na snazi.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 0,2 posto, blago ispod najviše razine u povijesti.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,10 posto, na 7.614 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,25 posto, na 13.426 bodova, a pariški CAC 0,20 posto, na 6.030 bodova.

Kao i jučer na Wall Streetu, na europskim su burzama cijene dionica jutros blago pale jer je ministar financija SAD-a Steven Mnuchin kazao da će Washington zadržati carine na uvoz kineskih proizvoda dok ne bude postignut dogovor i o drugoj fazi sporazuma.



A dogovor o drugoj fazi se ne očekuje prije završetka predsjedničkih izbora u SAD-u u studenome.

Ukidanje carina ovisit će o tome pridržava li se Peking prve faze trgovinskog sporazuma, koji bi trebao biti potpisan u srijedu u Washingtonu.

Posljednjih tjedana cijene su dionica snažno rasle jer se ulagači nadaju da će sporazum između SAD-a i Kine pozitivno utjecati na oba gospodarstva i zarade kompanija.

Prema prvoj fazi sporazuma, Kina bi u iduće dvije godine trebala kupiti gotovo 80 milijardi dolara vrijedne američke poljoprivredne proizvode, više od 50 milijardi dolara vrijedne energente i američke usluge u vrijednosti od 35 milijardi dolara.

Očekivalo se da će zauzvrat Washington smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, no sada je to dovedeno u pitanje.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,5 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,45 posto, na 23.916 bodova.

Komentari