Europske burze blago pale uoči božićnih blagdana

Pixabay

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica blago pale jer ulagači na žele dodatno riskirati uoči božićnih blagdana, nakon što su posljednjih tjedana tržišta snažno porasla.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 0,1 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,15 posto, na 7.569 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,05 posto, na 13.314 bodova, a pariški CAC 0,20 posto, na 6.008 bodova.

Nakon snažnog rasta tih indeksa posljednjih tjedana, dio ulagača odlučio je jutros povući dio zarade s tržišta.



No, podršku tržištima pružaju novi rekordni dosezi burzovnih indeksa na Wall Streetu u petak, što se zahvaljuje potvrdi da će prva faza trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine biti potpisana početkom siječnja.

Prema dogovoru, Washington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda.

Ulagače je ohrabrilo i nekoliko boljih nego što se očekivalo pokazatelja iz američkog gospodarstva, među ostalim, o rastu osobne potrošnje u studenome za 0,4 posto.

Taj je podatak u fokusu investitora jer je potrošnja ključna za američki gospodarski rast. Porast potrošnje, zajedno s ranijom objavom drugih pozitivnih pokazatelja, smanjio je strah od recesije, koji je pritiskao tržišta tijekom ove godine.

Uz to, druga procjena američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) pokazala je da je gospodarstvo u trećem kvartalu poraslo 2,1 posto na godišnjoj razini, gotovo istim tempom kao i u prethodnom tromjesečju.

“Svjetske burze su posljednjih tjedana porasle zahvaljujući napretku prema trgovinskom sporazumu između SAD-a i Kine, ali i ohrabrujućim naznakama stabilizacije rasta globalnog gospodarstva nakon usporavanja”, kaže David Bassenese, ekonomist u tvrtki Betashares.

I na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na petak.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,05 posto, na 23.821 bod.

Komentari