Europska komisija: Hrvatska ispunjava sve kriterije za euro, osim članstva u ERM II

Pixabay

Hrvatska ispunjava sve kriterije za ulazak u europodručje osim članstva u Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II), objavila je u srijedu Europska komisija.

Komisija je u srijedu objavila Izvješće o konvergenciji za 2020. u kojem iznosi svoju ocjenu napretka koji su države članice izvan europodručja ostvarile prema uvođenju eura.

Izvješćem je obuhvaćeno sedam država članica izvan europodručja koje su se pravno obvezale uvesti euro, a to su Bugarska, Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Rumunjska i Švedska.

Sve zemlje članice imaju obvezu uvesti euro, osim Danske koja ima trajno izuzeće iz te obveze.



Komisija objavljuje konvergencijsko izvješće svake dvije godine, neovisno o eventualnim tekućim postupcima pridruživanja europodručju.

Uz ocjenu formalnih uvjeta za pristupanje europodručju u izvješću se zaključuje da nacionalno zakonodavstvo svih predmetnih država članica, osim Hrvatske, nije u potpunosti u skladu s pravilima ekonomske i monetarne unije.

Za ulazak u eurozonu potrebno je ispuniti konvergencijske kriterije, tzv. “kriterije iz Maastrichta”.

Oni uključuju stabilnost cijena, uredne javne financije, stabilnost deviznog tečaja i konvergenciju dugoročnih kamatnih stopa. Provjerava se i usklađenost nacionalnog zakonodavstva s pravilima ekonomske i monetarne unije (EMU).

Nijedna država članica ne ispunjava kriterij deviznog tečaja jer nijedna od njih ne sudjeluje u tečajnom mehanizmu (ERM II). Prije uvođenja eura potrebne su najmanje dvije godine sudjelovanja u tom mehanizmu, bez ozbiljnijih napetosti.

Hrvatska i Švedska ispunjavaju sve kriterije ekonomske konvergencije, a jedino Hrvatska ima u potpunosti usklađeno zakonodavstvo s pravilima ekonomske i monetarne unije.

Premijer Andrej Plenković uputio je u utorak pismo čelnicima država članica i Europskoj komisiji u kojem je rekao da je Hrvatska i prije predviđenog roka ispunila sve mjere i obveze iz akcijskog plana te istaknuo kako je cilj ulazak u ERM II i Bankovnu uniju već u srpnju ove godine.

Hrvatska je početkom srpnja prošle godine dobila službenu potvrdu eurogrupe o prihvaćanju pisma namjere za ulazak u ERM II i Bankovnu uniju te pripadajućeg akcijskog plana s reformskim mjerama.

Akcijski plan s preuzetim obvezama se mora u potpunosti ispuniti kako bi Hrvatska bila u mogućnosti ući u ERM II – mehanizam nadzora koji prethodi uvođenju eura kao službene valute.

Osim Hrvatske i Bugarska je izrazila namjeru ulaska u ERM II.

“Iz današnjeg izvješća o konvergenciji vidljivo je da su neke zemlje postigle ohrabrujući napredak, ali im na putu prema europodručju još predstoji nekoliko ključnih etapa. Komisija je, kao i uvijek, spremna pružiti potporu tim državama članicama. Jedan je od važnih koraka na tom putu pridruživanje mehanizmu ERM II, za koje se Hrvatska i Bugarska trenutačno pripremaju. Pozdravljamo napore koje u tom kontekstu obje zemlje poduzimaju”, izjavio je izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

Komentari