Ekonomski analitičar: Kolika će vam biti mirovina ovisi o istim političarima kojima inače ništa ne vjerujete

Screenshot

Ekonomski analitičar dr. sc. Andrej Grubišić bio je gost podcasta Željke Markić. Tema razgovora bio je i mirovinski sustav, a Grubišić tvrdi da upravo postojeći sustav generira siromaštvo.

“Kolika će vam biti mirovina ovisi o istim političarima kojima inače ništa ne vjerujete”, rekao je Andrej Grubišić na početku.

Grubišić je kazao kako je za razboritu osobu pitanje mirovine jedno od najvažnijih koje može imati. U današnjem sustavu, kaže, brigu o mirovini smo prepustili nekome koga ne poznajemo i koji ne snosi nikakve posljedice ako ne ispuni obećanja.

“Od prosječne plaće uplaćuje se u prvi i drugi mirovinski stup. Prvi mirovinski stup je zapravo jedna najraširenija legalna Ponzijeva shema (lanac sreće ili piramidni sustav, op.a.). Nitko nas ne može prisiliti da ostanemo ovdje živjeti i uplaćivati u bilo kakav mirovinski stup. Ne odvajate za svoju imovinu, nego za tuđu. Imamo situaciju Ponzijeve sheme gdje ja prisilno uplaćujem za nekog drugog i očekujem da će netko drugi prisilno uplaćivati za mene. Taj sustav generira siromahe”, rekao je bio Grubišić.



Koristeći taj sustav, smatra Grubišić, nećemo moći kreirati bogatije umirovljenike i tu su potrebne promjene.

Što se tiče drugog stupa, Grubišić kaže da je on “strašno izreguliran”. Upozorava na poznatu kritiku da je 70 posto ukupne ušteđevine iz II. stupa uloženo u državne obveznice što znači da je on vraćen državi.

“Hrvatska država ima relativno nizak kreditni rejting, pa ne možemo govoriti o bezrizičnom ulaganju. Problem je u nedostatku izbora kako ću ja štedjeti i investirati. Krši se pravo na raspolaganje privatnom imovinom. Nitko od nas nije toliko pametan da zna što je najbolje za sve. Zato treba zadržati slobodu izbora. Strašno smo zakinuti za slobodu izbora. Nitko ne troši tuđi novac tako racionalno kao svoj, posebno ne na dugi rok”, kazao je Grubišić.

Sveukupno, veliki problem vidi u tomu što smo državi u cijelosti prepustili upravljanje mirovinskim, zdravstvenim i obrazovnim sustavom.

“Svake godine izdvajanja su za to sve veća. Imamo depopulaciju, pa se pitam, imamo li za povećana izdvajanja – bolje zdravstvo, obrazovanje i hoćemo li imati bolje mirovine? Nisam siguran. Odgovor je zapravo – ne. Za te tri jako bitne stvari ljudi bi trebali imati prilike sami odlučivati”, rekao je Grubišić u podcastu.

Komentari