E-Pristojbama omogućeno je građanima online plaćanje pristojbi i naknada

“Digitalizacija javne uprave proces je koji traje već dulje vrijeme i koji je zamišljen tako da građanima uštedi dragocjeno vrijeme, a tijelima državne uprave omogući bolji i jednostavniji pregled provedenih procesa. Upravo se zato sustav e-Pristojbe nametnuo kao logično i pozitivno rješenje za obje strane. Naime, građani više neće morati kupovati biljege već će pristojbe moći platiti kreditnom karticom na šalterima u županijskim ili matičnim uredima. Također, ono što još više veseli jest mogućnost da se cjelokupni iznos usluge uplati samostalno putem računala te korisnici usluga sve mogu odraditi iz udobnosti vlastitog doma“, izjavio je ministar uprave Ivan Malenica na današnjem predstavljanju projekta e-Pristojbe u Novinarskom domu.

Unutar platforme e-Građani koja trenutno broji preko milijun korisnika implementiran je sustav e-Pristojbe putem kojeg je omogućeno kartično plaćanje upravnih pristojbi i naknada, a koji vodi efikasnijoj i bržoj javnoj upravi. U sklopu istog također se implementiraju i usluge e-Nautika, Jedinstvena informacijska točka i e-Katastar infrastrukture (JIT) i (HR-KI), što će povećati broj dostupnih e-usluga na sustavu e-Građani, kojih trenutno ima 73. Vrijednost čitavog projekta je 50.523.857,45 HRK.

Kako bi se državna uprava rasteretila, a građanima osigurala brža i efikasnija rješenja u administrativnim procesima, županije su preuzele dio poslova čime se maksimizira snaga usluga. “Više od četiri godine pripreme prethodile su ovom zahtjevnom projektu pri čemu je došlo do promjene više od 60 zakonskih propisa. Iznimno nam je drago što je plaćanje pristojbi online ili putem kreditnih kartica doprinijelo znatnom napretku u optimizaciji i digitalizaciji rada javne uprave, a uzimajući u obzir nove okolnosti koje nam je nametnula pandemija, ovaj je sustav logičan korak u digitalizaciji javne uprave, a čime se ubrzava i olakšava ostvarivanje prava građana Republike Hrvatske“, objasnio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

Cilj projekta je potaknuti građane da što više počnu koristiti online mogućnosti koje nam moderno doba omogućava, a ponekad čak i nameće.



“Sustav e-Pristojbe korisnicima omogućit će vrlo jednostavno elektronsko plaćanje i drugih pristojbi poput sudskih, javnobilježničkih, turističkih te ostalih koje su se do sada uplaćivale odlaskom u banku ili poštu te prilaganjem uplatnih potvrda. Sustav će dodatno biti unaprjeđen dodavanjem usluga e-Nautika, te Jedinstvena informacijska točka i e-Katastar infrastrukture (JIT) i (HR-KI) u sustav e-Građani, koji će uskoro biti implementirani. Te će usluge dodatno uštedjeti vrijeme i pojednostaviti proceduru koja je do sada bila nezaobilazna u ovim područjima života“, kazala je državna tajnica u Ministarstvu uprave Katica Prpić.

Cilj je građanima Republike Hrvatske olakšati svakodnevne procese, kao i gostima odmor učiniti što ugodnijim, čemu će doprinijeti usluga e-Nautika koja će nautičarima, koji su u mogućnosti se prijaviti na uslugu, omogućiti da više ne moraju odlaziti na bankomate i mijenjati valute kako bi platili pristojbu za plovidbu hrvatskim morem, već platiti ih u okviru elektroničke usluge.

Usluga Jedinstvena informacijska točka i e-Katastar infrastrukture, prvenstveno su namijenjene sektoru građevine, te će osigurati sveobuhvatni online uvid u građevinsku infrastrukturu te sadrži sve informacije o planiranim radovima. Cjelokupni sektor ovako ima dostupne sve katastarske informacije bez odlazaka u katastar već jednostavnom provjerom na računalu.

Osim navedenih usluga u planu je i uskoro implementiranje sustava e-Pristojbe u postojećim te budućim uslugama EOJN, e-Obrt, e-Dozvola, usluga START – davanja za otvaranje j.d.o.o. i d.o.o., Hrvatski digitalni turizam te usluga naljepnice za vatrogasne aparate. Ujedno, planira se i širiti mreža POS uređaja na način da uključuje i fizičke usluge MUP-a koje se nude u Policijskim upravama.

Komentari