Dvoznamenkasti PORAST BDP-A, čak 55 tisuća novozaposlenih

Izvoz je čak premašio brojeve iz 2019., a raste i zaposlenost – trenutačno je 55 tisuća zaposlenih više nego lani.

Uz zamah turizma snažan je i rast industrijske proizvodnje, građevinarstva, maloprodaje. Sve to vodi dvoznamenkastom rastu BDP-a. Ekonomski institut u Zagrebu procjenjuje da je u drugom tromjesečju ove godine gospodarstvo raslo za 14,5 posto u odnosu na isto tromjesečje lani.

Njemačke željeznice dokapitalizirale su ovih dana prodornu osječku softversku tvrtku Gideon Brothers. Tvrtka koja razvija mobilne autonomne robote upravo zapošljava trideset novih inženjera. Nove izvozne poslove bilježi i splitski proizvođač autodijelova.

“Ova je godina krenula još bolje nego prošla. U prvom kvartalu dogovorili smo poslove vrijedne pedeset milijuna eura, pola na ruskom, a pola na europskom tržištu”, rekao je predsjednik Uprave AD Plastik Marinko Došen.



Pozitivno gospodarsko ozračje ogleda se i na sjeveru Hrvatske. Ruralni turizam jača, no turističke djelatnike muči odljev radne snage.

“Bojimo se da ne izgubimo naše djelatnike, jer mi smo Međimurje, granica je blizu. Austrija i Slovenija su jako blizu, ljudi traže najbolja rješenja za svoje živote”, poručila je vlasnica izletišta Tatjana Martinjaš.

Posla ima, uz turizam, raste proizvodnja i izvoz, što pokazuju odlični polugodišnji rezultati naših tvrtki. Ohrabrujući su to signali o dvoznamenkastom rastu BDP-a u drugom kvartalu.

“Rast u drugom kvartalu će biti osamnaest posto, ali moramo osigurati da on bude tako visok i u budućem razdoblju. da bi to postigli, moramo vidjeti što su to pravi uspjesi u zadnjih godinu dana, to je robni izvoz koji je rastao 25 posto, to su uspjesi IT tvrtki, Rimac automobili, naša prehrambena i farmaceutska industrija koja sve više jača i izvozi”, naglasio je savjetnik predsjednika HGK Marko Jurčić.

Zagrebački poduzetnici ostvaruju čak polovinu ukupnih prihoda svih hrvatskih tvrtki, i četrdeset posto izvoza, najnoviji su podaci Fine. A Porezna uprava otkriva da vrijednost fiskaliziranih računa iz tjedna u tjedan raste.

Komentari