DUHANSKI DIV ODLAZI IZ HRVATSKE? Multinacionalna kompanija nezadovoljna poslovnim okruženjem i uvjetima rada

TDR

Multinacionalna kompanija BAT namjerava ugasiti Tvornicu duhana Rovinj i proizvodnju preseliti iz Kanfanara u neku drugu državu.

Iako se neko vrijeme u kuloarima spominjala takva mogućnost, ipak je kao bomba odjeknula neslužbena informacija da multinacionalna kompanija British American Tobacco (BAT) namjerava ugasiti Tvornicu duhana Rovinj i proizvodnju preseliti iz Kanfanara nedaleko od Rovinja u neku drugu državu. Iz te kompanije su tim povodom samo šturo poručili da “BAT kontinuirano radi na evaluaciji proizvodnih lokacija”, što je diplomatska poruka da se o tome ozbiljno razmišlja.

Prema dostupnim informacijama, čelnici BAT-a nezadovoljni su ukupnim poslovnim okruženjem i uvjetima rada u Hrvatskoj, ali i kontinuiranim povećavanjem trošarina na cigarete. Posljednji su put trošarine na cigarete povećane 1. travnja ove godine, a u BAT-u su, kako je doznao Jutarnji, do posljednjeg trenutka ulagali nade u to da će Vlada ipak, barem zbog nove krize, odustati od povećanja trošarina.

Već se tada u neslužbenim razgovorima moglo čuti kako u toj kompaniji počinju ozbiljno razmišljati o preseljenju proizvodnje u neku drugu državu.



Podsjetimo, BAT je prije pet godina od Adris grupe za 505 milijuna eura preuzeo TDR i tvrtke u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafiku, Hrvatske duhane, maloprodajne lance iNovine i Opresu te udio u Tisku. Ugovorom se novi vlasnik obvezao zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja, a tih pet godina, eto, istječe upravo ove godine. Prema javno dostupnim podacima, u posljednjih pet godina investirali su u tvrtku 45 milijuna eura, u 2019. proizvedeno je gotovo 12 milijardi cigareta, što predstavlja povećanje od dvije trećine u odnosu na 2015. kada su preuzeli TDR, a više od 80 posto proizvodnje iz Kanfanara ide u izvoz, i to najviše na tržišta EU. Pritom BAT ima proizvodnju duhana u Podravini i Slavoniji gdje za njih radi više od 500 kooperanata. U TDR-u radi gotovo 600 zaposlenika, a ukupno je u BAT-ovu sustavu u Hrvatskoj zaposleno 1600 ljudi. Jedna od bitnijih stvari u financijskom smislu za Hrvatsku jest to što u državni proračun BAT uplaćuje oko tri milijarde kuna trošarina i poreza, piše Jutarnji list.

Komentari