DRŽAVA POSTALA NAJVEĆI VJEROVNIK ULJANIKA Grubišić: Moramo prestati s tom praksom jer se radi o izravnom siromašenju svih hrvatskih građana

Cropix

Ministarstvo financija je 31. prosinca prošle godine platilo 258 milijuna kuna po osnovi jamstava za kredite koje su tvrtki Alpha Adriatic dali Privredna banka Zagreb, Kentbanka, Agram banka i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR). Time je država postala većinski vjerovnik brodarskog prijevoznika Alpha Adriatic u predstečajnoj nagodbi.

Alpha Adriatic je ustvari bivša Uljanik plovidba, tvrtka koja se prije 20 godina privatizacijom u potpunosti vlasnički odijelila od Uljanik grupe. Ispitno ročište u predstečajnom postupku nad Alpha Adriaticom održano je 30. siječnja, ali je predstečajni postupak odgođen za 18. veljače, jer je plaćanjem jamstava došlo do promjene strukture vjerovnika.

Kakva će biti sudbina tvrtke Alpha Adriatic i hoće li ponovno spašavanje Uljanika pasti na leđa hrvatskih građana, upitali smo za portal Otvoreno financijskog analitičara Andreja Grubišića.

Država najveći vjerovnik Uljanika

“S obzirom da su sva jamstva aktivirana, time je država postala najveći vjerovnik. Primjera radi, ako nešto jamčim za vas to se jamstvo aktivira što znači da platim za vas te time postajem vjerovnik umjesto one strane koja je originalno potraživala nešto od vas, a ja sam platio umjesto vas”, rekao je Grubišić. Dodao je da je prema njegovom mišljenju, samim aktiviranjem jamstava, država postala najveći vjerovnik.



Na koji način je sve država, mimo jamstava, posredno ili neposredno doznačivala novac u Uljanik, Grubišić smatra, da u ovom trenutku s ekonomskog aspekta i nije najbitnije. Jedino se treba ispitati je li u tom postupku bilo nekih radnji koje nisu u skladu sa zakonom.

“Prema postojećim pravilnicima i zakonima ili uzancama gdje se moglo i htjelo doznačivati novce takvom sustavu i prisiljavati ostale hrvatske građane da to financiraju je ustvari ekonomski nonsens i teror, ali na legalan način. Pitanje je, je li unutar toga što su sami kreirali kao legalno, eventualno bilo nešto što bi se moglo smatrati kriminalnom radnjom”, istaknuo je Grubišić.

Govoreći o zaduženju od 258 milijuna kuna, rekao je da zna da „zvuči grubo, ali 200 milijuna kuna plus – minus u ovome svemu više nikoga nije briga, a mislim da je najbitnije od svega da se prestane s takvom praksom, jer je to izravno osiromašivanje svih hrvatskih građana”.

Grubišić je još jednom podsjetio na činjenicu da situacija s Uljanikom nije eskalirala, većina hrvatskih građana odnosno njih 98 ili 99 posto uopće ne bi bilo svjesno za što je plaćalo dio poreza. On tvrdi kako je dobar dio poreza totalno nesvrsishodan, jer se ubire da bi se trošilo.

“To nije pitanje je li previše ili premalo već je li uopće potrebno ubirati jedan dio poreza”, naglasio je Grubišić za Otvoreno.

Komentari