DRAMA U HUP-U Evo što o odlasku velikih tvrtki kaže Čupić: To je s jedne strane interesna udruga, ono što mi u Hrvatskoj ne želimo reći – lobistička! Ja još vjerujem u koheziju

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Hrvatsku ovih dana tresu ostavke čelnih ljudi udruga, ali i napuštanja velikih članica iz interesnih udruga.

Tako je nakon ostavke Marina Medaka na mjesto predsjednika Nacionalne udruge ugostitelje, hrvatsku gospodarsku scenu iznenadio izlazak dviju velikih tvrtki iz članstva Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Naime, tu su strukovnu udrugu napustile tvrtke Orbico i Adris, a kako se najavljuje u pripremi je izlazak i Fortenova grupe.

Možda to nije ništa čudno jer je vlasnik Orbica Branko Roglić, koji je jedan od utemeljitelja i predsjednik Nadzornog odbora HUP-a, napuštanje svoje tvrtke iz HUP-a najavio još tijekom ljeta 2020. Izjavio je kako “poštuje glas poduzetnika, ali otkako su smijenjeni Bernard Jakelić, Gordana Deranja i Davor Majetić, HUP nije više što je bio”.



“Ta organizacija u ovom trenutku otežanih uvjeta na tržištu, pogođenom pandemijom koronavirusa i potresima, uopće ne funkcionira. Mislim da ju je teško izliječiti pa možda treba otvoriti neku novu”, istaknuo je Roglić.

Iz Adrisa nisu bili posebno rječiti pa su samo kratko izjavili da je “HUP interesna i dragovoljna udruga”.

“Kako vrijednosti koje naša tvrtka promiče nisu na najbolji način zastupane, odlučili smo istupiti iz te udruge”, rekli su u Adrisu.

Temeljem napisa u medijima o iščlanjenjima iz HUP-a iz te udruge stiglo je priopćenje.

“Temeljno načelo djelovanja HUP-a je dobrovoljnost udruživanja te djelovanje u interesu općeg dobra, ali može podrazumijevati i određene pojedinačne interese, a u skladu s time tvrtke su slobodne dobrovoljno istupati iz naše udruge. U proteklom razdoblju HUP je bio vrlo aktivan, a naslijeđene poteškoće iz ranijih razdoblja smo savladali, iako to nije bilo uvijek jednostavno zbog složenosti same organizacije i raznorodnih interesa u različitim udruženjima unutar HUP-a. Izazovi u poslovnom svijetu nisu novost, dapače oni su sastavni dio poslovnog života. Kako smo prebrodili prethodne, tako ćemo i ove izazove, iako bi nam bilo draže da oni ne postoje. HUP-ov angažman u socijalnom dijalogu i zakonodavnim izmjenama neće se umanjiti, naprotiv, očekujemo samo još jaču aktivnost stručnih službi i članica HUP-a“, rekao je Damir Zorić, glavni direktor HUP-a

“HUP je dobrovoljna Udruga stoga je učlanjenje kao i iščlanjenje u HUP u potpunosti prepušteno slobodnoj volji pojedinca, a za razloge odlaska trebate razgovarati s onima koji su se na taj potez odlučili. Važno je istaknuti da reprezentativnost HUP-a nije ugrožena ovim iznenadnim odlascima – u proteklom razdoblju pridružile su nam se mnoge velike tvrtke kao i velik broj malih i srednjih poduzetnika koji nam pristupaju na dnevnoj razini. HUP je za svoje članove izborio velike stvari samo u posljednjih par mjeseci – ukinut je porez na donacije, pojednostavljena je administracija u Zakonu o strancima, na inicijativu HUP-a u porezno priznate rashode uključeno je i cijepljenje protiv zaraznih bolesti koje poslodavac plaća radnicima te su pokrenute mnoge druge inicijative na razini granskih udruga HUP-a. Mi koji ostajemo, nastavit ćemo se truditi da HUP ispuni očekivanja postojećih članova, da privuče nove članove te da jednako aktivno i kvalitetno nastavi participirati u dijalogu s Vladom kao i u socijalnom dijalogu”, istaknula je Marina Pulišić, predsjednica Vijeća članova HUP-a.

Denis Čupić, predsjednik Koordinacije neprehrambene trgovine i trgovačkih centara u HUP-u te upravitelj trgovačkog centra Westgate komentirao je kako vidi izlazak dvije tako velike i značajne kompanije iz HUP-a te hoće li se za time povesti i ostale članice. Kako je rekao “on je osoba koja je ušla u HUP prije 13 godina, a kao i ostali developeri prepoznao je HUP kao jak, kohezivni okvir u kojem kao udruga možemo braniti interese u svojim sektorima”.

“HUP je s jedne strane interesna udruga, ono što mi u Hrvatskoj ne želimo reći – lobistička udruga, ali HUP bi trebao biti lobist u poduzetništvu. S druge strane, HUP je i sektorska udruga članova koji kroz tu udrugu artikuliraju svoje interese. Naravno da se HUP ne može baviti s dvjestotinjak sitnih i malih problema koje su česte i na dnevnoj bazi nego mora izdvojiti četiri, pet politika koje su svima nama zajedničke. Svaka od nas kao sektorska udruga u okviru HUP-a mogla bi se i morala brinuti za rješavanje problema koji su specifični za svaki sektor”, rekao je Čupić.

HUP se treba boriti za četiri, pet jasnih politika

Dodao je da, nažalost, ono što se dogodilo kroz protekle godine jest to da se izgubila identifikacija kohezivnog smjera i nema “jasnih četiri, pet politika i problema za koje bi se borili”.

“Često imamo ad hoc probleme koji se stavljaju u prvi plan i nepripremljeno često preko noći se borimo za svoj interes. Naravno da smo za to krivi mi članovi, ali i isto tako i sva profesionalna tijela HUP-a. Ne krijem da sam u svih proteklih 13 godina sudjelovao u raznim tijelima kao član vijeća, dopredsjednik udruge, predsjednik granske udruge, član skupštine…i bio sam vrlo glasan, a većina kolegica i kolega znaju da sam često bio i vrlo kritičan. Nažalost, u HUP-u je forma preuzela sadržaj. Često se sve svodi na to da HUP postaje svrha sama sebi zbog ubiranja članarina, a ne servis članovima. U zadnjih godinu i pol uspjeli smo naći kohezivni element i postići konsenzus te se boriti za rješavanje ostalih problema, kao kohezivno tijelo”, istaknuo je Čupić.

No, zadnje tri godine to se počelo mijenjati. Naglasio je kako je to značilo da se sve manje pričalo o sadržaju, a sve više o formama. Članovi sve manje unutar HUP-a mogu artikulirati svoje probleme i utjecati na to da se formiraju politike HUP-a. Zadnjih godinu dana, nažalost, HUP je izgubio dio članstva, a sve više ih je nezadovoljno. “Priča se da je to polarizacija HUP-a. Ne bih rekao da je to polarizacija već kvadripolarizacija ili možda čak oktopolarizacija. Naše sjednice vijeća postale su maratonske, ponekada podsjećaju na zadnje dane Centralnog komiteta, a sve više se na tim sjednicama svađamo, a ne razgovaramo. Na izborima smo počeli imati šalabahtere i mislim da je sve to krenulo u pogrešnom smjeru”, rekao je Čupić.

Osvrnuvši se na odlazak Roglića i Vlahovića iz HUP-a, naglasio je kako ga “to jako žalosti jer su oni kao generacija poduzetnika ‘sijede kose ili kao u Brankovom slučaju bez kose’ ipak svima nama uzor”. “Prije 13 godina privukla me upravo ta izmjena iskustva. Izlazak članova iz HUP-a je vrlo žalosno, ali još uvijek se nadam kako HUP ima snage postići taj kohezivni element i da ćemo se početi baviti članovima koji ‘daju vezivno tkivo’ udruzi. Odlazak velikih članica počinje otvarati financijsko pitanje HUP-a, a to je njegova samoodrživost. Sigurno da bi sva tijela HUP-a trebala postići koheziju i raditi na tome da se situacija smiri i da se vrate takvi veliki članovi jer će bez njih udruga izgubiti i svoju snagu, ali i kohezivni element među članovima”, istaknuo je Čupić.

Parafrazirao je svoju objavu na Facebooku te rekao “kako je svaka udruga jaka koliko su jake veze među članovima, a ako unutar članskog lanca jedna karika pukne, lanac se prekida”.

Na upit što misli o tome da se slična situacija događa i u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) te Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) odgovorio je kako su to “obvezne asocijacije u kojima je članstvo obvezno”. No, nezadovoljstvo članova može uvijek kulminirati njihovim odlaskom iz udruga.

“Nije tajna da se mnogo puta otvaralo pitanje o tome kako se ne vidi kohezija među članovima i o tome je trebalo ozbiljnije razgovarati. Svi smo odgovorni, posebice mi koji smo na nekim odgovornim funkcijama u HUP-u. Za sebe mogu reći da sam bio odgovoran i pokušavao sve učiniti u postizanju takve kohezije. Lagano ovo sve vrlo negativno kulminira. Još uvijek vjerujem da HUP može opstati kao kohezivna udruga. No, svi smo dobrovoljni članovi i imamo pravo biti članovi više asocijacija. Mnogi sjede na upravljačkih funkcijama u HGK ili u nekim drugim asocijacijama i nikome nije zapriječeno da bude član neke druge udruge. Štoviše, više udruga koje okupljaju poslodavce i poduzetnike samo znači konkurenciju među udrugama, a to je znak da one budu kvalitetnije i da se bore za svoje članstvo. I UGP sa svojim slabostima, ali i jakim stranama kao i možda neke nove asocijacije koriste i HUP-u i HGK da budu kvalitetniji”, zaključio je Čupić za Dnevno.

Komentari