Dolar snažno porastao prema košarici valuta, euro pod pritiskom zbog slabosti njemačkog gospodarstva

Pixabay

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta prošloga tjedna zabilježio najveći tjedni skok u više od dvije godine, što se zahvaljuje naznakama jačanja američkog gospodarstva.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio je prošloga tjedna 1,5 posto, na 98,68 bodova, najvišu razinu u četiri mjeseca.

Pritom je tečaj eura prema dolaru potonuo 1,4 posto, na 1,0945 dolara, što je najveći tjedni gubitak europske valute od studenoga prošle godine.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara porasla je, pak, 1,2 posto, na 109,75 jena.



Najveći tjedni skok dolarova indeksa u više od dvije godine zahvaljuje se nizu boljih nego što se očekivalo makroekonomskih podataka, koji ukazuju na jačanje najvećeg svjetskog gospodarstva.

Američko tržište rada u zamahu

Tako je, među ostalim, u petak objavljeno da je u SAD-u u siječnju broj zaposlenih povećan za 225.000, znatno više od 160.000, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

“Ovi podaci pokazuju da je američko tržište rada u zamahu, a gospodarstvo raste. Izgleda, također, da će Fed neko vrijeme mirovati”, kaže Olivier Konzeouse, trgovac u tvrtki Saxo Markets.

Naime, unatoč naznakama ubrzanja rasta gospodarstva, analitičari vjeruju da američka središnja banka neće tako skoro mijenjati monetarnu politiku.

Privlačnost dolara porasla je i zbog slabljenja sklonosti ulagača prema riziku, dok se pokušavaju procijeniti posljedice epidemije koronavirusa na kinesko gospodarstvo, s obzirom na sve veći broj smrtnih slučajeva u Kini kao i zaraženih.

Broj umrlih od tog virusa u Kini porastao je na 811, pa je više nego udvostručen u tjedan dana, dok je broj zaraženih premašio 37.000.

Kako raste broj umrlih i zaraženih, strahovanja od pandemije i dalje su velika.

KORONAVIRUS Pratite razvoj epidemije u realnom vremenu

Kinesko gospodarstvo pod pritiskom

Kinesko je gospodarstvo, pak, pod pritiskom jer je niz gradova u karanteni, a brojni zrakoplovni letovi otkazani. Mnoge su tvornice zatvorene, a nabavni lanci prekinuti.

To bi, smatraju analitičari, moglo izazvati više gospodarske štete nego što se očekivalo, unatoč brojnim gospodarskim poticajnim mjerama kineskih vlasti.

I dok je dolar ojačao, euro se našao pod pritiskom zbog slabosti njemačkog gospodarstva, lokomotive eurozone, pa je njegov tečaj prema dolaru skliznuo na najniže razine od listopada.

U petak je njemački statistički ured objavio da je industrijska proizvodnja u prosincu pala za 3,5 posto na mjesečnoj razini, najviše od siječnja 2009.

Analitičar banke MUFG Derek Halpenny kaže da su slabi podaci iz Njemačke potkopali nedavne izjave predsjednice Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde da se gospodarstvo eurozone stabilizira.

Komentari