Dolar se stabilizirao, ulagači i dalje prate vijesti s Bliskog istoka

Pixabay

Dolar je u utorak ojačao prema franku i jenu na međunarodnim valutnim tržištima budući da je među trgovcima prevladala procjena da će Sjedinjene Države i Iran nastojati izbjeći rat unatoč eskalaciji napetosti nakon američkog ubojstva iranskog generala Kasema Sulejmanija.

Dolar je prema švicarskom franku ojačao 0,4 posto, na 97,12 švicarskih centima. Bio je u blagom plusu i prema jenu, od 0,1 posto, i njime se trgovalo po 108,46 jena. Jučer se nakratko spustio na najnižu razinu prema japanskoj valuti u tri mjeseca.

Zelena je novčanica danas ojačala i prema euru, 0,2 posto, te se zajedničkom europskom valutom trgovalo po 1,1176 dolara.

U istom je postotku franak oslabio prema euru, kliznuvši na 1,0860 franaka za euro.



Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta bio je gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosio je 96,712 bodova.

Nakon što je SAD krajem prošlog tjedna u Iraku ubio iranskog generala Kasema Sulejmanija, potaknuvši eskalaciju napetosti u regiji i strah od američko-iranskog rata, ulagači su pohrlili kupovati valute s nižim prinosima, poput švicarskog franka i jena, usmjeravajući kapital u imovinu koju smatraju sigurnim ulaganjem u kriznim vremenima.

Očekujući iranski odgovor, ulagači procjenjuju da će Washington i Teheran ipak nastojati izbjeći klasični rat.

“Budući da (nakon američkog napada) nije bilo novih loših vijesti s Bliskog istoka, tržišta su se donekle smirila a panični su potezi vezani za dolar i jen korigirani”, konstatiraju analitičari njemačkog Commerzbanka.

Tečaj eura nije reagirao na procjenu europskog statističkog ureda da je inflacija u eurozoni u prosincu dosegnula najvišu razinu u šest mjeseci, kao ni na izvješće londonske tvrtke Markit o slabašnom rastu gospodarstva eurozone u prosincu, nakon dvomjesečnog razdoblja stagnacije.

“Ti su znakovi nedvojbeno pozitivni i signaliziraju u najmanju ruku kakvu-takvu stabilizaciju a potencijalno i poboljšanje aktivnosti na početku 2020. Niz dobrih podataka iz eurozone pruža snažniju podršku euru”, konstatirju analitičari MUFG-a.

Kineski juan poskočio je pak 0,5 posto prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, na 6,9293 juana za dolar. Očekuje se da će SAD i Kina 15. siječnja potpisati preliminarni sporazum kojim bi se trebale stišati napetosti u dugotrajnom trgovinskom ratu dva vodeća svjetska gospodarstva.

Komentari