Dolar pao prema košarici valuta, euro porastao

dolar

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala na najniže razine u dva mjeseca jer se u SAD-u očekuje novo labavljenje monetarne politike nakon predsjedničkih izbora.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je prošloga tjedna 1,9 posto, na 92,23 boda, najnižu razinu od 2. rujna.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo 1,25 posto, na 103,35 jena, blizu najniže razine u osam mjeseci.

Američka je valuta znatno pala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skočila 1,9 posto, na 1,1870 dolara.

Najveći tjedni pad dolarova indeksa u posljednja četiri mjeseca posljedica je očekivanja da će demokratski kandidat Joe Biden postati novi predsjednik SAD-a, ali da će republikanci zadržati većinu u Senatu, što će otežati demokratima nastojanja da proguraju veći paket fiskalne potrošnje za koji se zalažu.

“Mislim da bi kombinacija Bidenove pobjede i republikanske većine u Senatu bila jako negativna za dolar. Ukratko, mislim da će fiskalni poticaji biti manji nego bi bili u slučaju ‘plavog vala’, pa bi tako većina potpore američkom gospodarstvu morala doći od labavije monetarne politike”, rekao je Marshall Gittler, čelnik istraživanja u BDSwissu.

Iz američke središnje banke Feda prošloga su tjedna, nakon dvodnevne sjednice, poručili da monetarna politika ostaje nepromijenjena te ponovili da će učiniti sve što bude potrebno kako bi podržali oporavak gospodarstva od koronakrize.

„Kako je sve jasnije da će se u Kongresu nastaviti bitka oko fiskalnih poticaja i kako će vjerojatno biti manji nego što se očekivalo, trebat će snažno reagirati monetarnom politikom, što će potaknuti jačanje rizične imovine, a slabljenje dolara”, kazao je Hiroshi Watanabe, ekonomist u tvrtki Sony Financial Holdings.

Osim zbog slabljenja dolara, euro je prošloga tjedna ojačao jer su mu podršku pružile vijesti da je Europska unija blizu postizanja dogovora o proračunu.

Komentari