Dolar oslabio šesti tjedan zaredom, investitori se okreću prema Euru

Pixabay

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala je i prošloga tjedna, već šestoga zaredom, pri čemu je tečaj eura prema američkoj valuti dosegnuo najvišu razinu u više od dvije godine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je prošloga tjedna 1,1 posto, na 93,37 bodova, a u jednom je trenutku zaronio i na samo 92,54 boda, najnižu razinu od svibnja 2018. godine.

Pritom je tečaj eura prema dolaru skočio 1,1 posto, na 1,1775 dolara, blizu najviše razine od svibnja 2018. Američka je valuta oslabila i u odnosu na japansku, pa je njezina cijena skliznula 0,3 posto, na 105,85 jena.

U cijelom srpnju dolar je prema košarici valuta oslabio 4,1 posto, što je njegov najveći mjesečni gubitak u gotovo 10 godina.



Pritisak na dolar posljedica je poruka čelnika Feda nakon njihove prošlotjedne dvodnevne sjednice na kojoj su ostavili ključne kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 0 do 0,25 posto.

Na tim niskim razinama kamate će ostati dok ne bude sigurno da se gospodarstvo oporavlja od pandemije koronavirusa i da je na putu maksimalne zaposlenosti i stabilnosti cijena, poručila je američka središnja banka.

Upozorila je, također, da će „put gospodarstva značajno ovisiti o tijeku virusa”.

Na videokonferenciji nakon sjednice predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da se čini da posljednji podaci ukazuju na usporavanje oporavka, istaknuvši povlačenje potrošača i sporije ponovno zapošljavanje radnika koji su za vrijeme krize ostali bez posla.

Negativno su na dolar utjecale i vijesti o daljnjem širenju koronavirusa u SAD-u. Zbog toga neke savezne države usporavaju proces ponovnog pokretanja gospodarskih aktivnosti, pa se ulagači plaše sporijeg oporavka nego što su se još nedavno nadali.

A gospodarstvo je u drugom tromjesečju zabilježilo rekordan pad. Bruto domaći proizvod (BDP) potonuo je 32,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je njegov najveći pad od 1947. godine, odnosno od kada se vode ti podaci.

A kako je u prvom tromjesečju BDP pao 5 posto, najveće svjetsko gospodarstvo i službeno je uronilo u recesiju, čime je u SAD-u završeno povijesno najdulje razdoblje gospodarskog uzleta, koje je trajalo 11 godina.

Povjerenje u američku valutu dodatno je narušeno nakon što je u četvrtak američki predsjednik Donald Trump iznio ideju o odgodi predsjedničkih izbora zakazanih za 3. studenoga.

“Dolar je u srpnju ozbiljno pao. Kamatne stope idu na dolje, pa je zbog toga dolar manje privlačan po prinosima, a tržište postaje svjesno i političkih rizika po dolar”, kazao je Boris Schlossberg, strateg u tvrtki BK Asset Management.

U takvim okolnostima tečaj eura skočio je u jednom trenutku na 1,1908 dolara, najvišu razinu od svibnja 2018. godine, no kasnije je ipak izgubio dio dobitaka nakon izvješća o rekordnom padu gospodarstva eurozone u drugom tromjesečju.

Još u svibnju tečaj eura bio je ispod 1,10 dolara, no nakon što su čelnici zemalja članica Europske unije u srpnju postigli dogovor o fondu za oporavak gospodarstava EU-a pogođenih koronakrizom, teškom 750 milijardi eura, mnogi su se investitori ponovno okrenuli kupnji eura.

Komentari