Dolar oslabio nakon novih monetarnih mjera američkog Feda

Pixabay

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala, što je posljedica daljnjeg popuštanja monetarne politike američke središnje banke u cilju ublažavanja gospodarskih šteta od širenja koronavirusa u SAD-u.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošloga tjedna 1,1 posto, na otprilike 99,50 bodova.

Pritom je tečaj eura prema dolaru porastao 1,2 posto, na 1,0935 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara pala je, pak, 0,1 posto, na 108,45 jena.



Posljednjih tjedana tečaj dolara izuzetno oscilira zbog širenja koronavirusa u svijetu i velikih gospodarskih šteta uslijed strogih mjera usmjerenih na suzbijanje virusa.

Tjedan dana prije dolarov indeks skočio je više od 2 posto jer se američka valuta smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, premda i američko gospodarstvo uranja u recesiju.

U razdoblju od 9. do 20. ožujka dolarov indeks skočio je gotovo devet posto, nakratko dosegnuvši najviše razine u više od tri godine, nakon čega je oslabio oko tri posto.

Vrijednost dolara pada zbog najavljenih mjera

Prošloga je tjedna dodatno oslabio zbog novih mjera američke središnje banke za poticanje gospodarstva.

Prošloga je tjedna, naime, Fed povukao još jedan potez bez presedana kojim nastoji pomoći gospodarstvu koje je paralizirano zbog oštrih mjera za suzbijanje koronavirusa.

Nakon što je prije mjesec dana žurno srezao ključne kamate na nulu i putem različitih programa u financijski sustav ubrizgao više tisuća milijardi dolara, Fed je u četvrtak najavio program vrijedan 2.300 milijardi dolara namijenjen kompanijama koje zapošljavaju do 10.000 radnika, kupnji obveznica saveznih država, okruga i gradova.

Najavljujući te mjere predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da je središnja banka proširila fokus koji je dosad bio usmjeren isključivo na očuvanje likvidnosti i normalno funkcioniranje tržišta.

Središnja banka želi pomoći zemlji da dobije dovoljno ekonomskog i financijskog prostora za uspješnu borbu s teškom zdravstvenom krizom, poručio je Powell.

Komentari