Dolar blago ojačao na međunarodnim tržištima

Dolar je u petak blago ojačao na međunarodnim tržištima valuta, potaknut obnovljenim apetitom ulagača za rizičnom imovinom nakon što je splasnuo strah od eskalacije američko-iranskog sukoba na Bliskom istoku.

Dolar je prema jenu ojačao 0,1 posto, na 109,62 jena. Bio je u plusu i prema švicarskom franku, za 0,2 posto, dosegnuvši 97,48 centima.

Euro je prema dolaru bio gotovo nepromijenjen i njime se trgovalo po 1,1096 dolara.

Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta porastao je 0,1 posto, na 97,53 boda.



Krajem prošlog i početkom ovog tjedna tržišta je uzdrmalo rasplamsavanje napetosti između Irana i SAD-a nakon američkog ubojstva utjecajnog iranskog generala Kasima Sulejmanija u Iraku. Teheran je najavio odgovor, ispalivši u noći s utorka na srijedu 15-ak raketa na dvije baze s američkim vojnicima u Iraku.

Žrtava nije bilo a američki predsjednik Donald Trump i iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif poručili su da ne žele rat, stišavajući bojazni od eskalacije oružanih sukoba na Bliskom istoku.

“Dolar je ovog tjedna jačao zahvaljujući stišavanju napetosti na Bliskom istoku, a ulagačima su dodatni razlog za optimizam bili i novi podaci iz SAD-a”, tumači Ricardo Evangelista iz ActivTradesa.

Tako su aktivnosti u američkom uslužnom sektoru ubrzale u prosincu a pao je i broj zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlene. Pozornost se sada okreće izvješću o zapošljavanju koje će biti objavljeno tokom dana.

Očekuje se da će pokazati neto otvorene 164 tisuće novih radnih mjesta. U studenome otvoreno ih je 266 tisuća.

Trgovce ohrabruje i najava američko-kineskog trgovinskog sporazuma. Američki predsjednik izjavio je u prosincu da će prvi dio sporazuma biti potpisan 15. siječnja a kompletni sporazum “nešto nakon toga”.

Nade u sporazum poduprle su ovog tjedna i kineski juan, koji je dosegnuo najvišu razinu u pet mjeseci. Danas je bio u plusu 0,1 posto prema dolaru kojim se trgovalo po 6,9315 juana.

Komentari