Dobri gospodarski podaci potaknuli su Wall Street

Pixabay

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, nakon pada dan prije, jer su ulagače ohrabrili dobri gospodarski pokazatelji i jer se nadaju novom paketu poticajnih mjera.

Dow Jones ojačao je 329 bodova ili 1,20 posto, na 27.781 bod, dok je S&P 500 porastao 0,83 posto, na 3.363 boda, a Nasdaq indeks 0,74 posto, na 11.167 bodova.

Rast tih indeksa potaknuli su solidni gospodarski pokazatelji.

Agencija za zapošljavanje ADP izvijestila je da je u rujnu u SAD-u u privatnom sektoru broj zaposlenih porastao za gotovo 750 tisuća, više nego što su analitičari očekivali.

Objavljeno je, također, da je prodaja postojećih kuća snažno porasla u kolovozu, što je podržalo teze da se potrošnja, a time i cijelo gospodarstvo nastavljaju oporavljati od koronakrize.

Pozitivno su na tržište utjecale i vijesti o nastavku pregovora između ministra financija Stevena Mnuchina i Nancy Pelosi, predsjednice Zastupničkog doma Kongresa, o novom paketu fiskalnih poticaja, vrijednom oko 2.200 milijardi dolara.

No, burzovni su indeksi izgubili dio dobitaka nakon što je vođa većine u Senatu Mitch McConnell upozorio da su stajališta dvije strane o paketu poticaja i dalje vrlo udaljena.

“Tržište su potaknule dobre ekonomske vijesti i nastavak pregovora između Mnuchina i Pelosi, što je podržalo nadu u nove poticajne mjere prije predsjedničkih izbora. No, McConnell nas je zalio hladnom vodom”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management.

Jučerašnjim rastom indeksi su ublažili gubitke u rujnu. Tao je u tom mjesecu S&P 500 pao 3,9 posto, Dow Jones 2,3, a Nasdaq indeks 5,2 posto.

To je prvi mjesec od ožujka u kojemu su burzovni indeksi pali. No, u cijelom trećem tromjesečju indeksi će zabilježiti dobitke drugi kvartal zaredom.

Naime, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama, kao i nadi ulagača u brzi oporavak gospodarstva, cijene dionica na Wall Streetu snažno su porasle od ožujka, kada su zbog izbijanja koronakrize pale na najniže razine u više godina.

Početkom rujna S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su rekordne razine, no od tada su oštro pali, ponajviše zbog korekcije cijena tehnoloških dionica, koje su do tada predvodile oporavak tržišta.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,53 posto, na 5.866 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,51 posto, na 12.760 bodova, a pariški CAC 0,59 posto, na 4.803 boda.

Komentari