DOBAR POSAO U VRIJEME KORONE Država prodala dugove Hotela Vodice bez javnog poziva

Tragom informacije da je turistička tvrtka Hoteli Vodice iz Vodica promijenila založnog vjerovnika te obznanila “Obavijest o prijenosu tražbina” pokušali smo saznati detalje tog, pomalo neobičnog prijenosa založnog vjerovnika.

Kako stoji u dopisu investicijskoj javnosti Hotela Vodice, sa “založnog vjerovnika SPV za sanaciju, sa sjedištem u Zagrebu, prijenos tražbina je prenesen na novog založnog vjerovnika, tvrtku Ktitor, također sa sjedištem u Zagrebu”.

Pokušali smo dobiti informacije o tome što to zapravo znači pa smo upitali Robertu Rudan, članicu Uprave Hotela Vodice.

Upite smo poslali i u tvrtke SPV za sanaciju te novog vjerovnika tvrtku Ktitor. Uz to, telefonski smo kontaktirali i Mariju Hrabac, glavnu izvršnu direktoricu Državne agencije za sanaciju banaka i osiguranje štednih uloga, koja nam je rekla kako ne može ništa komentirati jer to nije iz “njezinog portfelja” te nas je uputila na nadležne u tvrtki SPV za sanaciju.



Govoreći o spomenutoj akcviziciji, Roberta Rudan je rekla kako “tvrtka SPV za sanaciju koja je u vlasništvu Državne agencije za sanaciju banaka i osiguranje štednih uloga i tražbina koju SPV za sanaciju posjeduje prema dioničkom društvu Hoteli Vodice, je prodana tvrtki Ktitor” 

Tražbina je nastala iz kredita

Na naš upit kako je došlo do toga da se promijenio vjerovnik i da je sada to postala tvrtka Ktitor umjesto SPV za sanaciju te na koji način je došlo do promjene, Roberta Rudan je istaknula kako je “navedena tražbina nastala iz kredita koje je Jadranska Banka – prethodnik SPV za sanaciju dala društvu Hoteli Vodice”.

“Nisu nam poznati uvjeti ni način prodaje tražbine tvrtki Ktitor, niti imamo saznanja, ili smo bili upoznati da je objavljen javni natječaj za prodaju tražbine”, rekla je Roberta Rudan. 

Dodala je kako je tražbina nastala prije pokretanja predstečajne nagodbe, u kojoj se  Jadranska banka odlučila za odvojenu namiru kroz razlučno pravo.

Tražbina inače iznosi 56.197.455,41 kunu.

“Iz agencije imamo saznanja da se tražbina trebala prodati putem javnog natječaja, a uvjeti predmetne prodaje nam nisu poznati. Ono što je upravi društva bilo poznato, je situacija gdje se potencijalni investitor raspitivao i informirao u vezi ulaska u vlasništvo, pa s time i spomenuo pregovore otkupa tražbine Jadranske banke, no nije ni u jednom trenutku bilo riječi o raspitivanju i informiranju od strane navedene tvrtke Ktitor”, naglasila je Roberta Rudan.  

Na kraju je istaknula kako je “Uprava društva Hoteli Vodice zaprimila obavijest o prijenosu tražbine između SPV za sanaciju i tvrtke Ktitor, poslan od strane SPV za sanaciju, gdje je priložila izvod otvorenih stavaka koje ne odgovaraju stanju u poslovnim knjigama društva”.

Ne postoji jedinstveni propis za naplatu potraživanja

Na sam Uskrs dobili smo odgovor i iz tvrtke SPV, a u odgovoru koji je napisala direktorica te tvrtke Ana Marija Maksić stoji kako je “osnovna funkcija SPV-a unovčenje NPL-ova otkupljenih u sanaciji Jadranske banke”.

“Što se tiče samog postupka naplate, ne postoji jedinstveni propis po kojem se radi naplata potraživanja, primjerice plaćanjem od strane dužnika, ovrhom nad instrumentima osiguranja, prodajom trećima ili nekim sudskim postupkom. Jedino što smo mi – SPV kao postojeći vjerovnik obvezni osigurati jest da Dužnik prodajom potraživanja ne smije doći u lošiji položaj nego što je bio kod prvog vjerovnika (kod SPVa/Jadranske banke), a to smo u svakom pojedinom slučaju do sada osigurali”, rekla je Ana Marija Maksić.

Informacije su povjerljive i predstavljaju poslovnu i ugovornu tajnu

Nadalje je istaknula kako je na njihovim mrežnim stranicama već više od godinu dana objavljen poziv svim dužnicima i zainteresiranim stranama za reguliranje duga po navedenom portfelju, temeljem kojeg su po tzv. ”tailor made” principu do danas unovčili oko 60 posto  NPL-ova, u čijem sklopu se nalazi i dugovanje za koje je pitao portal Otvoreno.

“Od 2018.godine SPV, pod pokroviteljstvom SRSS-a Europske Komisije, zajedno s njihovim konzultantima, unovčuje postojeći portfelj i razvija unaprijeđeni model unovčenja NPL-ova te očekujemo da ćemo po završetku navedenog projekta sa SRSS-om EK uspjeti unovčiti i sav preostali portfelj”, istaknula je Ana Marija Maksić.

Na upit o tome kakav je iznos dužnika i kašnjenje odnosno neplaćanje duga Hotela Vodice, Ana Marija Maksić je naglasila kako je što se “tiče informacija o pojedinačnom iznosu svakog dužnika, danima/mjesecima kašnjenja odnosno neplaćanja duga, iznosu unovčenja prodajom ili ovrhom ili drugim putem, sve navedene informacije su povjerljive i predstavljaju poslovnu i ugovornu tajnu”. Zaključila je kako nam stoga te informacije nisu u mogućnosti dati.

Komentari