Davor Majetić: Pad BDP-a od 9,4 posto velika je i ozbiljna brojka

Bruno Konjevic / CROPIX

Pad hrvatskog gospodarstva od 9,4 posto u ovoj godini je velika i ozbiljna brojka i za povratak rasta i oporavka potrebne su daleko ozbiljnije i drastičnije mjere od onih koje je Vlada najavila u svom planu reformi, kazao je u četvrtak glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić.

“Pad hrvatskog gospodarstva od 9,4 posto u 2020. je izuzetno velika i ozbiljna brojka. Da bi se iz tog pada gospodarstva vratili što brže u nekakav normalan rast i oporavak potrebne su nam daleko ozbiljnije i drastičnije mjere nego je Vlada najavila u svom planu reformi za 2020.” rekao je Majetić komentirajući danas predstavljen Nacionalni program reformi i akcijski plan rasterećenja gospodarstva.

Vlada je u četvrtak prihvatila Nacionalni program reformi za 2020. godinu i Plan konvergencije za 2020. i 2021. godinu koji u dijelu ekonomske politike sadrži tri ključna cilja – održivi gospodarski rast i razvoj, povezivanje obrazovanja s tržištem rada i održivost javnih financija.

U programu konvergencije za ovu godinu se projicira pad BDP-a od 9,4 posto, a za iduću godinu oporavak po stopi od 6,1 posto.



Na sjednici je prihvaćen i akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva u 2020., koji sadrži deset mjera čijom će se provedbom gospodarstvo rasteretiti za dodatnih 686,6 milijuna kuna.

“Pozdravljamo administrativno rasterećenje kroz digitalizaciju i micanje papira, no nama osim toga treba ozbiljno financijsko rasterećenje gospodarstva da bi gospodarstvenici sve svoje resurse, znanja i novac usmjerili u oporavak gospodarstva, oporavak tvrtki, u plaće radnika i da trošak poslovanja bude što manji”, istaknuo je Majetić.

Napominje kako Hrvatskoj treba rasterećenje te kako radi padnemije “Covida-19” u sljedeće dvije godine treba “jedan ozbiljan financijski plan kako osigurati likvidnost hrvatskih poduzeća i sačuvala radna mjesta”.

Majetić napominje da se mora nastaviti digitalizacija, kao što se pokazalo za vrijeme ove panedmije da je moguća. “Moramo se ozbiljno pozabaviti s javnom upravom, da dio javne uprave može raditi od kuće, što će biti velika ušteda. Moramo se pozabaviti teritorijalnim ustrojem RH, koji je pokazao i kroz ove e-propusnice da nije bio efikasan”, navodi te dodaje se Hrvatska mora ozbiljnije pozabaviti i pravosuđem te reformirati porezni sustav.

“Moramo se pozabaviti investiranjem i povećanjem javnih investicija kako bi se potrošnja što prije povećala, kao i strateškim analizama u koju industriju ćemo više ulagati, poput poljoprivrede, metaloprerađivačke, a moramo voditi računa i sačuvati mikro i male tvrtke”, istaknuo je Majetić.

Komentari