Cijene nafte porasle, signali iz OPEC-a ulagače zabrinjavaju više od korona virusa

ilustracija

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak 60 dolara, poduprte signalima Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da bi mogla produljiti sporazum o ograničenju opskrbe, što je potisnulo u drugi plan zabrinutost zbog širenja korona virusa u Kini.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 47 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 59,98 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 36 centi višoj cijeni, od 53,84 dolara.

Trgovce su danas zaokupile poruke iz OPEC-a da želi produljiti ograničenje opskrbe barem do lipnja, dakle najmanje za tri mjeseca. Iz kartela poručuju i da bi mogli dodatno ograničiti opskrbu ako potražnja za naftom u Kini bude značajno smanjena zbog širenja korona virusa.

Padaju cijene nafte, investitori očekuju da će Kinezi manje putovati zbog korona virusa



OPEC i njegovi saveznici među neovisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, pokušavaju stabilizirati cijene u kontekstu pogoršanih izgleda za potražnju i obilne opskrbe, posebno iz Sjedinjenih Država. Trenutno smanjuju opskrbu za 1,7 miijuna barela dnevno.

“Hoće li OPEC-ovo značajnije ograničenje opskrbe riješiti problem aktualne slabosti na naftnim tržištima? Vjerojatno ne”, kaže Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM. “Zato će naftni kartel imati teškoća s potporom cijenama”, dodaje.

Potporu cijenama pružilo je i izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 4,3 milijuna barela. Analitičari su očekivali njihov blagi rast, za 480 tisuća barela.

Tržišta i dalje prate vijesti iz Kine o posljedicama epidemije korona virusa koji je prema današnjim podacima prouzročio smrt 132 ljudi. Broj potvrđenih slučajeva zaraze približio se šest tisuća.

“Korona virus širi se i dalje u Kini i u drugim zemljama svijeta i tržište pokušava prilagoditi pozicije u svim kategorijama imovine”, ističe analitičar Saxo Banka Ole Hansen.

“Cijene robe, koje većim dijelom ovise o globalnom gospodarskom rastu i potražnji, pod udarom su tih zbivanja… Kina je najveći svjetski kupac većine robe, od sirove nafte i goriva do bakra i željezne rude”, podsjeća Hansen.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 60,67 dolara, što znači da je bila 1,31 dolar niža nego prethodnog dana trgovanja.

Komentari